Welke personen kunnen op dit moment (nog) een coronavaccin krijgen?

23
mrt
2022

De voorbije weken steeg het aantal COVID 19 besmettingen in Brugge opnieuw. “De cijfers in Brugge volgen de nationale trend”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Het gros van de besmettingen situeert zich in de leeftijdsgroep 30 tot 60-jarigen. Ondanks code geel en de afwezigheid van coronamaatregelen zien we dat het virus nog steeds circuleert. Zeker personen met een lage immuniteit of andere (chronische) aandoeningen moeten extra waakzaam zijn. De lokale ziekenhuiscijfers tonen eveneens een stijgende trend, zowel op intensieve zorg als op de gewone afdelingen. We geven graag nog even mee dat wie zich wil laten vaccineren dat ook nog steeds kan doen.”

Hieronder een overzicht van welke personen er op dit moment een vaccin kunnen krijgen en hoe of waar ze een afspraak kunnen boeken:

  • Het vaccin Nuvaxovid (Novavax) wordt sinds maart 2022 verdeeld naar de 13 referentiecentra voor allergieën (voor Brugge is dat AZ Sint-Jan, Ruddershove 10, 8000 Brugge) en wordt gebruikt voor vaccinatie van mensen met een gekende allergie of ernstige bijwerking op een eerdere vaccinatie. Een afspraak maken voor vaccinatie met Nuvaxovid in AZ Sint-Jan kan via de huisarts of via allergie.vaccinatie@azsintjan.be

  • Wie in het verleden nog niet gevaccineerd wilde worden en dit nu wel wenst te doen met Nuvaxovid, kan contact opnemen met de huisarts of via allergie.vaccinatie@azsintjan.be .

  • Alle personen die het Janssenvaccin als basisvaccinatie hebben gekregen en daarna een eerste boostervaccin, kunnen nu ook een tweede boostervaccin krijgen met een mRNA-vaccin (Pfizer). De tweede booster kan interessant zijn voor wie naar Frankrijk of Duitsland wil reizen. In Frankrijk en Duitsland bestaat een volledig vaccinatieschema voor mensen die gestart zijn met het Janssenvaccin sinds januari van dit jaar uit drie dosissen, namelijk het eerste Janssenvaccin gevolgd door twee mRNA vaccins (namelijk één om het basisschema te vervolledigen en het andere als booster). Er worden hiervoor geen uitnodigingen per post, e-mail of e-box verstuurd. Wie een tweede boostervaccin wenst na basisvaccinatie met Janssenvaccin kan bellen naar de Vaccinatielijn Brugge (T 050 44 80 00).

  • Alle jongeren tussen 12-17-jaar in Vlaanderen krijgen de kans om een boostervaccin te krijgen. Er worden ook hiervoor geen uitnodigingen per post, e-mail of e-box verstuurd. Je moet zelf contact opnemen met het vaccinatiecentrum via de Vaccinatielijn Brugge (T 050 44 80 00).

  • Personen met een immuniteitsprobleem zijn voor het grootste deel al uitgenodigd in februari voor een boosterprik. Wie nog in aanmerking komt, zal automatisch een uitnodiging ontvangen. Een booster voor personen met een immuniteitsprobleem betekent een derde prik na een basisvaccinatie met Janssen of een vierde prik na een basisvaccinatie met Astra Zeneca, Pfizer of Moderna.

  • Alle kinderen van 5 tot en met 11 jaar krijgen op dit moment de kans zich te laten vaccineren tegen COVID-19. De vaccinatie is aangeraden, maar niet verplicht. Iedereen krijgt daarvoor automatisch een uitnodiging. Wie wenst gevaccineerd te worden, neemt na het ontvangen van de uitnodiging contact op met de Vaccinatielijn Brugge (T 050 44 80 00) of boekt zelf een afspraak via de website die vermeld staat op de uitnodigingsbrief.

  • Iedereen die nog geen boosterprik of basisvaccinatie ontving, komt hiervoor nog in aanmerking. Personen die hun eerste en/of tweede dosis gemist of geweigerd hebben, kunnen contact opnemen met het vaccinatiecentrum voor een afspraak via de Vaccinatielijn Brugge (T 050 44 80 00). Wie nu pas in aanmerking komt, ontvangt wel automatisch een uitnodiging.

Meer info over vaccineren is terug te vinden op www.laatjevaccineren.be of op de website van de stad www.brugge.be/coronavirus