Veelgestelde vragen en verdere info over Oekraïne

I fled Ukraine, where can I find information regarding my stay in Belgium?

An overview of all relevant information can be found on https://info-ukraine.be/uk/assistance-belgium


Infofiches in het Nederlands, Engels, Oekraïens en Russisch


NIEUW!

Agentschap Integratie en Inburgering heeft een app ontwikkeld waar je essentiële informatie terugvind over verblijfsmogelijkheden, onderwijs en werk in het Oekraïens, Nederlands, Engels, Frans en Russisch. De flyer met meer informatie en hoe je de app kan downloaden vind je hier.

Registratie tijdelijke bescherming: heb je een verblijfplaats in België en een Oekraïens identiteitsdocument? 

Het is mogelijk een tijdstip te reserveren om tijdelijke bescherming te gaan aanvragen in het registratiecentrum. Personen met een Oekraïens identiteitsdocument of statusbewijs van erkende vluchteling of staatloze in Oekraïne, eventueel vergezeld door hun familieleden, kunnen via een reservatieformulier een tijdstip reserveren om tijdelijke bescherming aan te vragen in het registratiecentrum in het Eurostation (Victor Hortaplein 40, 1060 Brussel) . Dit vereist een Belgisch IP-adres.
De openingsuren zijn van maandag t.e.m. vrijdag van 8u30 tot 16u.  

Waar kunnen vrijwilligers zich aanmelden? 

Voorlopig mogen kandidaturen doorgemaild worden naar hulp.oekraine@ocmw-brugge.be 

Wat als er burgers schenkingen/inzamelacties willen doen?

Via deze link vind je alle informatie en hulporganisaties 

Waar kan de burger zich kandidaat stellen tot het aanbieden van een verblijfplaats en hoe gaat dit verder in zijn werk?

Dit kan via dit webformulier, of via 050 44 8000. Eens de aanvraag ingediend is zal dit aanvraag per aanvraag bekeken worden wat de mogelijkheden zijn. 

Welke taal spreken Oekraïners?

Personen uit Oekraïne spreken Oekraïens en vaak ook Russisch. De meeste Oekraïners hebben een basiskennis Engels.
Goed om weten: in het Huis van de Bruggeling zijn 'toeleiders in diversiteit' actief die onder andere Oekraïens spreken. Hier alle info.

Mag je in België met een Oekraïens rijbewijs rijden?

Na inschrijving in België moet de bestuurder 185 dagen (6 maanden) wachten vooraleer hij een Belgisch rijbewijs kan aanvragen. Tijdens deze periode van 185 dagen mag hij met een erkend niet-Europees rijbewijs, waaronder het Oekraïens rijbewijs, in België blijven rijden.

Wat met inschrijving van auto's met Oekraïens kenteken en is er een (gratis) parkeervergunning voorzien voor burgers die met een eigen wagen vanuit Oekraïne naar België komen en eventueel verblijfplaats in blauwe zone hebben? 

Op basis van het gewijzigd KB betreffende de inschrijving van voertuigen kunnen Oekraïnse burgers in Brugge een parkeervergunning krijgen van 1 jaar, die daarna 2 keer verlengbaar is voor een periode van zes maanden. Nadien is nog een verlenging van 1 jaar mogelijk afhankelijk van hun statuut.

Deze burgers moeten bewijzen dat ze officieel in blauwe zone / binnenstad wonen.Aanvragen via e-loket zijn niet mogelijk. Burger dient zich, bij voorkeur op afspraak, aan de balie parkeerwinkel aan te bieden.

Men kan online een afspraak maken bij de Parkeerwinkel (https://brugge.mijnafspraakmaken.be/ ) of telefonisch op 050/44 8000.

Mee te brengen:

  • Kentekenbewijs – papieren versie of kaartversie
  • eID of in afwachting van eID het document aanvraag verblijfsvergunning

Voor hoelang moeten collectiviteiten aangeboden worden? Hoelang zullen mensen bij burgers thuis verblijven? 

Het is moeilijk in te schatten hoe lang deze noodopvang zal duren. Bedoeling is om de eerste nood te ledigen via deze crisisopvang (voor 3 maanden) en mensen dan een permanente verblijfsplaats te geven.

Op welke website vind ik actuele informatie?

Actuele info over de situatie in Oekraïne en link met België

Wat zijn de criteria als burgers een plaats ter beschikking stellen? 

De verblijfplaats moet naast veilig ook kwaliteitsvol zijn en enig comfort bieden. Zo vragen we een eigen afsluitbare slaapkamer en (gemeenschappelijke) ruimte voor sanitair en om te koken.

Krijg ik een financiële vergoeding als ik Oekraïense vluchtelingen opvang?

Het OCMW voorziet een standaard gebruiksovereenkomst afgesloten tussen opvanggezin, vluchteling en OCMW. Hierin is opgenomen dat de vluchteling (met zijn/haar leefloon) een dagvergoeding kan betalen.

De gewone, algemene regelgeving geldt voor wat verzekeringen betreft. Informeer bij uw verzekeraar voor de dekking van uw brandverzekering en familiale verzekering. In principe worden ‘tijdelijk verblijvenden’ die onder hetzelfde dat wonen, gezien als één gezinsniveau.

Het OCMW voorziet ook een vrijwilligersovereenkomst voor de gastgezinnen, waarin een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid is inbegrepen.

Eens de vluchteling het tijdelijk beschermingsstatuut heeft, kan deze zich inschrijven bij de verplichte ziekteverzekering.

Vragen? 050 32 70 55 (Dienst trajectbegeleiding Niet-Belgen OCMW)

Indien ik Oekraïense burgers opvang, welke invloed heeft dit op mijn fiscale situatie?

Burgers met Oekraïense nationaliteit die bij privé-personen tijdelijk opgevangen worden – na positieve woonstvaststelling – ingeschreven op hetzelfde adres van deze privépersonen. Dit gebeurt als apart gezin met de vermelding van de Tijdelijke bescherming. Zo hebben beide gezinnen een aparte entiteit.

Dienen er bij particuliere opvanglocaties een minimaal aantal slaapplaatsen te zijn? 

Neen, elke plek die vrij is, telt. 

Wat kunnen burgers doen als het niet 'klikt" met hun gasten of omgekeerd? 

Het opvangen van mensen is bijzonder nobel, maar niet altijd even evident. Het kan dus dat er in deze periode problemen opduiken waardoor een vervroegd vertrek beter is voor beide partijen. Dat is uiteraard steeds mogelijk. Burgers nemen dan best contact op met het lokale bestuur om een overplaatsing te bekijken. Ook wanneer Oekraïners geen goed gevoel meer hebben bij hun huidige opvang, kunnen zij dit opnemen met de lokale contactpersoon van het OCMW.

Om welke profielen gaat het precies?

Momenteel gaat het grotendeels om vrouwen en kinderen.

Is er een inschrijving bij de mutualiteiten mogelijk?

De mutualiteiten hebben instructies gekregen om de Oekraïnse vluchtelingen in te schrijven. Je kan alle informatie (voorwaarden, aansluitingsformulieren, aandachtspunten,...) hier terugvinden. 

Mogen vluchtelingen hun huisdieren meebrengen?

Om problemen te voorkomen voor Oekraïense vluchtelingen die met hun honden, katten en fretten naar België vluchten, stelt het FAVV alles in werk om een snelle en vlotte regularisatie van hun huisdieren mogelijk te maken.

Huisdieren die België worden binnengebracht zonder Europees paspoort, moeten door een erkende dierenarts worden onderzocht en indien nodig worden geregulariseerd (identificatie, paspoort en vaccinatie tegen hondsdolheid). Het FAVV zal een vast deel van de vaccinatiekosten betalen en Sciensano zal de test op antilichamen tegen hondsdolheid gratis uitvoeren, indien dit nodig is.

Meer info hierover vind je op de website van het FAVV.

Normaal gelden voor honden en katten die hun baasje vergezellen uit het buitenland en minstens 6 maanden in België blijven volgende regels:

  • Ze moeten binnen de 8 dagen worden geregistreerd in de centrale databank DogID / CatID.
  • Katten moeten daarenboven ook gesteriliseerd / gecastreerd worden binnen de 30 dagen na aankomst.

Voor honden en katten die met hun baasje, vluchtelingen of EU-burgers, uit Oekraïne komen geldt echter volgende versoepeling:

  • De registratie gebeurt pas zodra de verantwoordelijke over het document beschikt met een rijkregisternummer of een BIS nummer.
  • De sterilisatie van katten is niet verplicht zolang de verantwoordelijke onder het beschermingsstatuut valt en op voorwaarde dat de katten worden binnengehouden. In Brugge kunnen gezinnen met een beperkt inkomen een financiële tussenkomst krijgen bij de sterilisatie.

We raden aan om de dieren wel te laten identificeren (chippen) en ze een halsbandje met een telefoonnummer of verblijfadres aan te doen.

Voor zwerfdieren uit Oekraïne geldt deze versoepeling niet.


Verdere info

Voor alle vragen rond de opvang en hulpverlening aan Oekraïense vluchtelingen kun je terecht op het emailadres: hulp-oekraine@ocmw-brugge.be of bij het Huis van de Bruggeling: 050 44 80 00 of oekraine@brugge.be.

Meer informatie vind je ook op https://info-ukraine.be/