Werk- en cursistentarief voor parkeren in Brugge vanaf 1 februari mogelijk via 4411

31
jan
2023

Het werk- en cursistentarief voor parkeren – waarmee men goedkoper én langer kan parkeren – bestaat al een tijdje in Brugge. Het kon tot nu toe echter alleen gebruikt worden via de parkeerautomaten. Vanaf 1 februari 2023 kunnen mensen met recht op dit goedkopere tarief dit activeren via sms of app. Om dit te faciliteren, ging Brugge de samenwerking aan met de 4411-dienst (Be-Mobile). Om gebruik te maken van deze extra digitale service moet men zich eerst nog opnieuw registreren in de parkeerwinkel of via het e-loket.

Stad Brugge introduceerde het werk- en cursistentarief om ervoor te zorgen dat de stad ook voor deze doelgroepen bereikbaar blijft. Werknemers en studenten willen bijvoorbeeld niet gedwongen worden om de wagen na vier uur te verplaatsen en een hoog tarief te betalen tijdens werk- en onderwijsuren.

Iedereen met een vaste werkplek in de binnenstad kan het werktarief aanvragen. Nadat de nummerplaat door de Parkeerwinkel is gevalideerd, kan de gebruiker een jaar lang gebruikmaken van dit goedkopere tarief om bovengronds te parkeren in de binnenstad. Dit kost dan 3 euro per dag.
Mensen die les volgen in een van de erkende onderwijsinstellingen voor volwassenenonderwijs in de binnenstad kunnen het cursistentarief aanvragen. Zij kunnen elke dag van de week van 9 tot 20 uur bovengronds parkeren in de binnenstad voor 5 euro per dag. Beide speciale tarieven worden bij het starten van de sessie volledig aangerekend en zijn onafhankelijk van de reële parkeerduur. Alle werk- en cursistensessies lopen automatisch af om 20 uur diezelfde dag.

Minder wachtrijen aan de automaten

Tot nu toe kon het werk- en cursistentarief alleen via de parkeerautomaten worden gebruikt. Dat leverde tijdens de ochtendspits vaak problemen op, zoals wachtrijen aan de automaat of overbelasting van de server waardoor moeilijkheden ontstonden bij het activeren van dit tarief. Deze problemen zullen zich binnenkort minder voordoen nu de tarieven via sms of de app geactiveerd kunnen worden.

Alle personen die recht hebben op dit verlaagde tarief en zich daarvoor aanmelden, worden opgeslagen in een database die door Be-Mobile werd gekoppeld met de 4411-app. Bestuurders die nu al over het werk- of cursistentarief beschikken, moeten zich wel eerst nog opnieuw registeren. Dit kan in de Parkeerwinkel of via het gloednieuwe e-loket.

Parkeren aan een goedkoper tarief met 4411

Parkeerders kunnen gebruikmaken van het werk- of cursistentarief door hun abonnement aan te vragen via het e-loket of in de fysieke Parkeerwinkel van Brugge. Dit abonnement is vastgekoppeld aan een specifieke nummerplaat die door 4411 automatisch wordt gevalideerd bij het starten van een parkeersessie. Het juiste tarief wordt automatisch in rekening gebracht zonder dat de gebruiker extra handelingen moet verrichten. Wandelen naar de parkeerautomaat is ook niet langer nodig. Bovendien ontvangen gebruikers een maandelijkse afrekening van hun factuur, waardoor ze niet dagelijks hoeven te betalen.

In Brugge kan men vandaag de dag al straatparkeren via de 4411-app of via sms naar 4411 in de hele binnenstad. Ook bezoekersvouchers kunnen op diezelfde manier geactiveerd worden via 4411.