Wetenschappelijke onderbouw

De wetenschappelijke onderbouw van Compassionate Brugge gebeurt door de End-of-Life Care Research Group of onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde.

End-of-Life Care Research Group

Wetenschappelijk onderzoek door ‘Zorg rond het Levenseinde’: handvaten voor de praktijk

De onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde van de Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Gent is al jarenlang bezig met het verbeteren van palliatieve en levenseindezorg. Een 50-koppig team van wetenschappers verricht in Jette en Gent baanbrekend wetenschappelijk onderzoek in zorg rond het levenseinde en palliatieve zorg, nationaal en internationaal.

De onderzoeksgroep houdt zich niet alleen bezig met ‘puur’ wetenschappelijk onderzoek. Ze zorgen er ook voor dat de resultaten uit het onderzoek gebruikt kunnen worden in de praktijk.

In het onderzoek van ‘Zorg rond het Levenseinde’ wordt ondere andere gefocust op Compassionate Communities, waar dit initiatief van Brugge helemaal in kadert.

Vanuit een breed onderzoeksproject genaamd Capacity, gefinancierd door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek, wil de onderzoeksgroep meehelpen om de capaciteit van palliatieve zorg in de maatschappij verder te ontwikkelen. Twee van de zes Capacity-studies focussen heel expliciet op Compassionate Cities. In een studie wordt de ontwikkeling van zo’n meelevende stad of gemeente onderzocht. Een andere studie focust op de vrijwilligerswerking die hierbij tot stand komt.

De wetenschappelijke inzichten uit dit onderzoek kunnen Compassionate Cities in de toekomst helpen om zich verder te ontwikkelen en zo reële impact te hebben. De onderzoeksgroep is verheugd dat het daarvoor kan samenwerken met de stad Brugge.

 
End-of-Life Care Research Group

Foto: groepsfoto van de onderzoeksgroep ‘Zorg rond het Levenseinde’

Kom meer te weten

Heb je interesse in dit onderzoek? Wens je meer wetenschappelijke inzichten omtrent Compassionate Communities? Contacteer Marijke Dheedene, coördinator valorisatie & communicatie van de onderzoeksgroep, marijke.dheedene@vub.be.

Contactinformatie