Wilde dieren en warm weer

egel

Niet alleen huisdieren kunnen het moeilijk hebben tijdens extreem warme dagen. Ook wilde dieren kunnen lijden onder hoge temperaturen. Het goede nieuws is dat jij in je eigen tuin of op je eigen balkon al een verschil kunt maken. Enkele tips om vogels en andere wilde dieren te helpen:

  • Zet ondiepe waterschaaltjes op verschillende plaatsen in de tuin of zet er op je balkon. Het is belangrijk dat het schaaltje geen hoge randen heeft. Zo kunnen vogels, egels en andere dieren drinken. Ververs het water regelmatig, zodat er geen bacteriegroei ontstaat. Schaaltjes voor vogels zet je best op een hogere plaats, zodat katten er niet bij kunnen. Schaaltjes voor egels kun je in de buurt van struiken plaatsen.
  • Je kunt ook bepaalde insecten helpen om hun dorst te lessen. Hiervoor plaats je opnieuw ondiepe schaaltjes water, maar dit keer vul je ze ook met knikkers of steentjes. Zo verdrinken insecten zoals bijen niet wanneer ze komen drinken.
  • Heb je een vijver met steile wanden? Dieren op zoek naar water kunnen erin verdrinken. Zet er, evenwijdig met en tegen de oever, een loopplankje in. Dieren proberen altijd een uitweg te vinden langs de oever. Je kunt ook een trapje maken door keien opeen te stapelen.
  • Heb je een zwembad? In de handel kun je speciale opstapmogelijkheden vinden voor dieren die erin zouden belanden. Gebruik je het zwembad niet? Sluit het dan af met een zeil.
  • Vogels zoals kerkuilen verdrinken soms in veedrinkbakken. Ook daarin kun je een trapje maken met keien/bakstenen of er een roestbestendig rooster als opstap in plaatsen, zodat de dieren uit de bak kunnen klimmen.
  • Zie je een wild dier in nood? Neem dan contact op met het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde dieren: www.voc-bulskampveld.be

 

Bron: www.natuurpunt.be/nieuws/zo-vermijd-je-dat-dieren-met-dorst-verdrinken-20180724