Winkelstraten autoluw op zondag t.e.m. 30 september

16
jun
2022

Onder de noemer BruggeNaarMorgen heeft het stadsbestuur steile klimaatambities. Om deze ambities kracht bij te zetten, beslist Stad Brugge om de winkelstraten in de binnenstad tot en met 30 september elke zaterdag én zondag autoluw te maken.

In de autoluwe straten is geen verkeer toegelaten met uitzondering van fietsers, fietstaxi’s en elektrische rolstoelen gebruikt door personen met een handicap. Zij worden wel toegelaten in de autoluwe zone, net als hulpdiensten.

Sinds 2016 zijn de drukste winkelstraten – Noordzandstraat, Zuidzandstraat, Geldmuntstraat en Steenstraat – op zaterdagen en op elke eerste zondag van de maand van 13.00 tot 18.00 uur autoluw. Ook op shoppingdagen, koopzondagen en tijdens de drukke eindejaarsperiode is deze regeling van toepassing. Daar komen nu ook de zondagen tot en met 30 september bij.

BruggeNaarMorgen

Een autoluwe zone maakt het niet alleen aangenaam om te shoppen, ook de luchtkwaliteit vaart er wel bij. Het verkeer is vandaag goed voor één derde van de totale CO2-uitstoot. Tegen 2030 wil Brugge die uitstoot halveren en tegen 2050 willen we helemaal klimaatneutraal zijn. De uitbreiding van de autoluwe dagen, maar bijvoorbeeld ook de schrapping van de laatste parkeerplaatsen op de as Zuidzandstraat-Steenstraat, dragen hiertoe bij en maken onze stad nog aangenamer om in te wonen, te leven en te werken.