Winnaars Monumentenprijs 2018 bekend

11
dec
2018

Stad Brugge organiseerde dit jaar voor de vierde maal een stedelijke Monumentenprijs. Eigenaars van waardevolle, gerestaureerde panden kunnen op die manier in de bloemetjes gezet worden.

De Stad wenst zo haar waardering te tonen voor de grote inspanningen van particulieren voor de instandhouding van het Brugse patrimonium en de broodnodige vakkennis van de betrokken architecten en aannemers.

Er was zowel een juryprijs als een publieksprijs. Voor de publieksprijs kwamen liefst 2098 stemmen binnen.

Prijs vakjury

Derde plaats 
Timmermansstraat 12 van dhr. en mevr. Wets - Verstraete

De eigenaars van Timmermansstraat 12 streefden naar een ze perfecte mogelijk historisch gevelbeeld. Zo werd onder meer geopteerd voor een reconstructie van echte schuiframen met enkel glas, constructieve kleinhouten en mastiek.    

Tweede plaats 
Cordoeaniersstraat 13 van dhr. en mevr. De Laere – Van Hoorebeke

Het pand Cordoeaniersstraat 13 onderging een totale transformatie: naast de sanering van de aanbouwen volgde een zorgvuldige restauratie van de achtergevel en vooral de prachtige kelder. De huidige straatgevel is een combinatie van een historische reconstructie en uitgesproken moderne architectuur. 

Winnaar
Kraanplein 4 van dhr. en mevr. Parmentier - Dhoedt

Uitgebreid onderzoek van het pand Kraanplein 4 leidde tot de spectaculaire vaststelling dat het metselwerk, de moer- en kinderbalken en de dakkap quasi volledig uit het einde van de 13de eeuw stamden. Door de slechte staat was een zeer grondige en uiterst behoedzame restauratie noodzakelijk.  

Publieksprijs

Derde plaats
Julius Dooghelaan 110 van dhr. en mevr. Vandenabeele - Sioziou

De eigenaars gingen de zware uitdaging aan om dit verwaarloosde hoekpand aan de Julius Dooghelaan grotendeels zelf te restaureren. Tegen de achtergevel werd een uitbreiding voorzien in een sobere en eigentijdse vormgeving.    

Tweede plaats
Kartuizerinnenstraat 6 van de nv John Martin

Het biermerk Bourgogne des Flandres was op zoek naar een historisch pand om opnieuw bier te brouwen in het centrum van Brugge. Het pand is intussen herbestemd en publiek toegankelijk: naast de micro-brouwerij en een horecazaak, werd er een museum ingericht over het brouwproces van het bier en de geschiedenis van de brouwerij. 

Winnaar
Sint-Amandsstraat 7 van dhr. Elyn.

De bewoners van dit laatgotische gebouw nabij de markt kozen ervoor om een kangoeroewoning te creëren door de enorme dakverdieping te herbestemmen. De gerestaureerde laatmiddeleeuwse sporenkap vormt de blikvanger in het interieur.

Deel deze pagina