WK wielrennen strijkt binnen een jaar in Brugge neer

18
sep
2020

Vanaf vandaag telt Vlaanderen af naar de UCI 2021 Road World Championships, het WK wielrennen dat wordt georganiseerd van 18-26 september 2021. 

Tijdens het WK Wielrennen 2018 in Innsbruck, heeft de UCI het WK wielrennen 2021 aan Vlaanderen toegewezen. Precies 100 jaar nadat het allereerste WK georganiseerd werd, komt het evenement ‘thuis’ in Vlaanderen, de bakermat van het wielrennen. Het lokaal organisatiecomité is in handen van vzw WK2021, dat instaat voor de organisatie van dit prestigieuze WK. Vzw WK2021 is een samenwerking tussen Flanders Classics en Golazo, 2 ervaren organisatoren.

De 100ste verjaardag zal op tal van momenten centraal staan in de aanloop naar en tijdens het WK zelf en prijkt ook in het campagnebeeld. In dat beeld primeren vanzelfsprekend de kleuren van de regenboogtrui die als verfstrepen verwijzen naar de kunststeden. De Vlaamse (koers-)accenten als de flandrien en flandrienne en de kasseien zijn getekend in de traditie van de Vlaamse stripcultuur. Het campagnebeeld is ook een ode aan datgene wat de echte Flandrien typeert: afzien in de strijd naar eeuwige roem.

Tijdrit tussen Knokke en Brugge, doorheen de polders

Naast de affiche draagt ook het parcours zelf uit wat koersen in Vlaanderen altijd is: attractief, uitdagend en onvoorspelbaar. De veiligheid van de renners stond mee voorop bij het uittekenen ervan. Ook alles wat Vlaanderen zo aantrekkelijk maakt voor de fietser en de wielerliefhebber, werd er zo goed mogelijk bij betrokken en zal zo optimaal mogelijk in beeld gebracht worden.

De tijdritten (van zondag 19 t.e.m. woensdag 22 september) tussen Knokke-Heist en Brugge zullen gereden worden op een parcours dat uiterst geschikt is voor de mannen en vrouwen die hoge wattages kunnen duwen. Er wordt gestart op de dijk van Knokke-Heist, ter hoogte van het Casino, met de Noordzee als decor. De renners rijden door het centrum van Knokke-Heist en trekken dan door de open vlaktes, waar de wind vrij spel zal hebben, langs de kanalen en de polders, richting het pittoreske Damme. In Brugge wacht hen nog een passage door de historische binnenstad vooraleer te finishen op 't Zand.

Programma UCI 2021 Road World Championships – Tijdritten

ZATERDAG 18 SEPTEMBER 2021

• Training

• Openingsceremonie en massa evenement

ZONDAG 19 SEPTEMBER 2021

Individuele tijdrit Elite mannen - Knokke-Heist – Brugge

MAANDAG 20 SEPTEMBER 2021

Individuele tijdrit Beloften mannen - Knokke-Heist - Brugge

Individuele tijdrit Elite vrouwen - Knokke-Heist – Brugge

DINSDAG 21 SEPTEMBER 2021

Individuele tijdrit Junioren mannen - Knokke-Heist - Brugge

Individuele tijdrit Junioren vrouwen - Knokke-Heist – Brugge

WOENSDAG 22 SEPTEMBER 2021

Gemengde ploegentijdrit ‘Mixed Team Relay’ (3 mannen - 3 vrouwen) - Knokke-Heist – Brugge

Belgische winnaar in Brugge?

“Aangezien we een sterke lichting renners mogen verwelkomen,  is de kans niet onbestaande dat we op dag 1, de tijdrit elite heren, al een eerste Belgische wereldkampioen mogen huldigen op ’t Zand”, blikt burgemeester Dirk De fauw vooruit. “We zijn het gewoon om internationale bezoekers op een stijlvolle manier te ontvangen in Brugge. We hebben een historische band met wielrennen en hebben uitgesproken ambities op het vlak van fietsbeleid. Vandaag start de aanloop naar een sportief hoogtepunt, de 100ste verjaardag van het WK Wielrennen. Samen met onze inwoners gaan we aan de slag om dat passend te vieren", aldus burgemeester Dirk De fauw.

Het WK wielrennen heeft een gigantische media-impact, niet alleen voor het wielrennen en de renners, maar zeker ook voor de regio waar het plaatsvindt. Dankzij de wereldwijde aandacht is het WK een reusachtig uithangbord voor de Vlaamse toeristische troeven zoals onze kunststeden, onze kust en het aanbod inzake fietstoerisme.

Bakermat van de flandriens

Vlaams Minister van Toerisme Zuhal Demir: “Met het WK zetten we Vlaanderen in de schijnwerpers en tonen we ons wereldwijd als ‘bakermat van de flandriens’ en als aantrekkelijke wieler – en fietsregio. Het WK is veel meer dan een evenement voor ons en zal een katalysator zijn om duurzame realisaties te creëren op meerdere vlakken, waaronder fietsbeleid, wieler – en fietstoerisme, duurzaamheid en innovatie. En we zijn ambitieus. Vlaanderen wil in de toekomst nog meer topevenementen met internationale uitstraling naar Vlaanderen halen, via EventFlanders.”

De Vlaamse overheid slaat de handen in elkaar met de deelnemende steden om een organisatie van dit kaliber mogelijk te maken. Precies om dit soort evenementen binnen te halen werd in 2016 ‘EventFlanders’ opgericht. ‘EventFlanders’ werkt in de schoot van Toerisme Vlaanderen, maar is een samenwerking van Toerisme Vlaanderen, het departement Buitenlandse Zaken, het departement Cultuur, Jeugd en Media en Sport Vlaanderen.

Meer details: www.flanders2021.com/nl