Zeebrugge krijgt rookvrije strandzone

9
jul
2019

Stad Brugge wil een proper strand met gezonde lucht deze zomer in Zeebrugge, en koppelt daar verschillende acties aan vast.

Burgemeester Dirk De fauw: “De meest opmerkelijke actie is zonder twijfel het voorzien van een rookvrije strandzone gedurende het zomerseizoen. Zo wordt in de hele zone rond het openbare Badengebouw, het sportstrand en de strandbibliotheek roken verboden. ‘Beachflags’ met (meertalige) opdruk ‘rookvrije zone’ bakenen de zone af op een duidelijke en leuke manier, in de sfeer van het strand.”

Aan de toegangen tot het rookvrije strand worden ook verhoogde peukentegels geplaatst zodat rokers geen excuus hebben om de zone met een sigaret te betreden. Rokers die toch een sigaret opsteken, zullen worden verzocht het strand te verlaten door de jobstudenten van de Sportdienst en de dienst Welzijn. Dit wordt aangevuld met regelmatig toezicht van gemeenschapswachten. 

Schepen van Preventie Mathijs Goderis: “Rokende strandgangers die buiten de rookvrije zone vertoeven, zullen aangesproken en gesensibiliseerd worden. Ze ontvangen daarbij een strandasbak of peukenbuidel van de gemeenschapswachten of jobstudenten van de Preventiedienst. Hierin kunnen ze hun peuken verzamelen, om ze nadien in de vuilnisbak te deponeren. Ook op de grote strandevenementen ‘WeCanDance’ en ‘Bomboclat’ zullen 1.500 peukenbuidels worden uitgedeeld door de eco-teams.”

“Er werden eind 2018 ook nieuwe stadsvuilnisbakken op de zeedijk geplaatst, die allemaal voorzien zijn van een asbak. Daarnaast worden extra afvaleilanden op het strand voorzien, zodat elke strandganger een vuilnisbak binnen handbereik heeft, want ook het gewone zwerfvuil blijft een probleem”, aldus schepen Mathijs Goderis.

Burgemeester Dirk De fauw: “De doelstelling van deze acties is om de roker bewust te maken dat het niet langer sociaal aanvaard is om overal te roken op het openbaar domein, laat staan je peuk op de grond, in het zand te gooien. De sigarettenpeuk is volgens onderzoek verantwoordelijk voor 49% van het zwerfvuil en de grootste vervuiler van onze oceanen. Dat zijn toch duidelijke cijfers.”

Gezonde lucht

Op 19 juni 2019 ondertekende Stad Brugge het charter ‘Gezonde Gemeente’. Hiermee kiest Brugge resoluut voor  de ontwikkeling van een samenhangend preventief gezondheidsbeleid. Dit beleid stimuleert elke Bruggeling, de meest kwetsbaren in het bijzonder, om gezond te leven in een gezonde omgeving. Een samenhangend gezondheidsbeleid gaat onder meer over het voorzien van een gezonde publieke ruimte voor de Bruggelingen. 

Schepen van Welzijn Martine Matthys: “Door een rookvrije strandzone in Zeebrugge in te voeren, sluit Brugge zich aan bij de brede en nationale maatschappelijke beweging van Generatie Rookvrij. Dit door Stichting tegen Kanker en Kom op tegen Kanker geïnitieerde project stimuleert vele lokale actoren, zoals lokale besturen, ziekenhuizen en jeugd- en sportverenigingen, om omgevingen waar kinderen en jongeren komen rookvrij te maken. Dit betekent dat deze kinderen op deze plekken niet meer zullen zien roken, want ‘zien roken, doet roken’. Hoe minder vaak kinderen rondom zich zien roken, hoe kleiner de kans is dat ze dit een doodnormale handeling vinden en er zelf aan zullen beginnen. Door de inrichting van een rookvrije strandzone biedt Brugge haar jeugd dus een gezonde keuze voor een gezonde leefomgeving aan.”

Schepen van Sport Franky Demon: “De rookvrije zone is gesitueerd aan het Badengebouw waar ook ons sportstrand is. Sporten doe je in propere lucht waar geen plaats is voor tabaksdampen. Ik ben dan ook zeer tevreden dat de sigaret hier gebannen wordt.”

Schepen van Toerisme Philip Pierins: “Al deze initiatieven zoals ‘rookvrij strand’ en ‘zon, zee, zorgeloos’, maken van Brugge in het algemeen en Zeebrugge in het bijzonder een gastvrije plaats waar Bruggelingen en bezoekers zich goed kunnen voelen. We blijven inzetten op de promotie van deze prachtige badstad.”