Zeehonden in Zeebrugge

Steeds meer zien we zeehonden voor onze kust en op onze stranden. Bekijk de tips.

Zeehonden komen op het strand om te rusten. Die rust is voor het dier erg belangrijk. Zeehondenpups blijven in hun eerste levensweken vaker uit het water. Een eenzame zeehondenpup op het strand, is doorgaans geen probleem. Jaag de dieren zeker niet in zee.

Gouden regels

Gouden regels bij het spotten van zeehonden op het strand:

  1. Bewaar 30 m afstand tot de dieren, ga ook niet dichtbij voor een foto.
  2. Hou  je hond aan de leiband.
  3. Gun het dier de nodige rust.

Hoe een gezond of ziek dier herkennen?

Ziek of gewond dier herkennen?

Een gezond dier ligt meestal in ‘banaan’ (achtervinnen omhoog), vertoont geen zichtbare wonden en is alert. Een ziek dier is meestal veel passiever. Twijfel je, stuur dan een foto of filmpje naar het North Seal Team.

Welke zeehonden komen voor aan onze kust?

In de Belgische Noordzee komen twee soorten zeehonden voor: de gewone en de grijze zeehond

Volwassen grijze zeehonden zijn veel forser dan de gewone zeehond. Mannetjes worden wel 3m lang en wegen meer dan 300 kg. De vrouwtjes zijn een stuk kleiner. Grijze zeehonden zijn gemakkelijk te herkennen aan hun ‘paardenkop’: de snuit en het voorhoofd liggen in één lijn. De neusgaten vormen twee verticale strepen. De grijze zeehond baart zijn jongen in volle winter.

De gewone zeehond is een kleinere soort met rond hondenkopje met gesnikte snuit. De neusgaten vormen een “v”. Gewone zeehonden worden 130 kg zwaar en bijna 2 m lang. Vrouwtjes zijn iets kleiner. Gewone zeehonden baren hun jong in de zomer. De pups wegen dan al zo’n 9 kg.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media