Goed nieuws: de populatie van zeehonden neemt toe en ze zijn ook aan de Vlaamse kust te zien. De kans neemt dan ook toe dat je er eentje in Zeebrugge spot.

Zeehond op het strand?

Het is nog wat wennen aan zeehonden die aan land komen. Laat het dier met rust en houd voldoende afstand (+30m). Zeehonden zijn prachtige dieren. Maar het zijn wilde dieren en bovendien roofdieren. Ze kunnen lelijk bijten.

In de Belgische Noordzee komen twee soorten zeehonden voor: de gewone en de grijze zeehond

Volwassen grijze zeehonden zijn veel forser dan de gewone zeehond. Mannetjes worden wel 3m lang en wegen meer dan 300 kg. De vrouwtjes zijn een stuk kleiner. Grijze zeehonden zijn gemakkelijk te herkennen aan hun ‘paardenkop’: de snuit en het voorhoofd liggen in één lijn. De neusgaten vormen twee verticale strepen. De grijze zeehond baart zijn jongen in volle winter.

De gewone zeehond is een kleinere soort met rond hondenkopje met gesnikte snuit. De neusgaten vormen een “v”. Gewone zeehonden worden 130 kg zwaar en bijna 2 m lang. Vrouwtjes zijn iets kleiner. Gewone zeehonden baren hun jong in de zomer. De pups wegen dan al zo’n 9 kg.

 

Aangespoeld?

Niet echt. Zeehonden komen op het strand om te rusten. Die rust is voor het dier erg belangrijk. Zeehondenpups blijven in hun eerste levensweken vaker uit het water. Een eenzame zeehondenpup op het strand, is doorgaans geen probleem.

Ziek of gewond?

Een gezond dier ligt meestal in ‘banaan’ (achtervinnen omhoog), vertoont geen zichtbare wonden en is alert. Een ziek dier is meestal veel passiever. Twijfel je, stuur dan een foto of filmpje naar het North Seal Team.

Niet in zee jagen!

Een zeehond kan een tijdje op het droge blijven. Ze gaan vanzelf wel weer in zee.

Honden

Honden en zeehonden zijn geen goede combinatie. Hou je hond aangelijnd en uit de buurt van de Zeehond.

Gouden regels bij het spotten van zeehonden op het strand:

  1. Bewaar 30 m afstand tot de dieren, ga ook niet dichtbij voor een foto.
  2. Hou  je hond aan de leiband
  3. Gun het dier de nodige rust.

 

Meer info? Northsealteam.be

Contactinformatie