Zomer vol activiteiten in Koude Keuken dankzij Brugs Burgerbudget

19
mei
2021

Zeven buurtbewoners uit de Brugse wijk Koude Keuken lanceren van 1 juli tot 15 augustus ‘J@KK’: een buurtactiviteitenprogramma voor jong en oud in parkdomein De Koude Keuken. Het project komt er dankzij het burgerbudget van Stad Brugge dat burgerinitiatieven financieel ondersteunt en begeleidt.

Het Brugse stadsbestuur trekt volop de kaart van burgerparticipatie en lanceerde daarom eind vorig jaar het ‘burgerbudget’. “Hiermee stellen we als stadsbestuur niet enkel budget van minimaal 501 tot maximaal 25.000 euro ter beschikking dat bewoners kunnen aanspreken om burgerprojecten op te zetten, maar ook een begeleidingstraject op maat. Zo hopen we onze buurten en de stad samen met haar inwoners nog levendiger en warmer te maken”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

“Er zit heel wat energie in de Brugse buurten. Om deze energie te ondersteunen en te kanaliseren, stellen we voortaan een jaarlijks budget van maar liefst 200.000 euro ter beschikking. Dankzij het burgerbudget kunnen de inwoners van onze stad kunnen zelf aan de slag om Brugge nog mooier en gezelliger te maken”, zegt schepen van Financiën Mercedes Van Volcem.

Pilootproject

J@KK is een burgerinitiatief van zeven buurtbewoners uit de Brugse wijk Koude Keuken die jong en oud wil stimuleren om te verpozen in de natuur van het kasteel- en parkdomein De Koude Keuken in Sint-Andries. Via een activiteitenprogramma en een zomerbar wil dit team buurtbewoners uit Sint-Andries en omstreken samenbrengen.

De naam ‘J@KK’ is de afkorting voor ‘Joy@Koude Keuken’. Alle activiteiten vinden plaats tussen 1 juli tot 15 augustus 2021 van woensdag tot zondag.

Het zevenkoppige team zet in op een brede waaier aan activiteiten tijdens de zomer. Denk aan een workshop Turks Brood bakken voor kinderen in samenwerking met de KSA, ‘after work’ events op donderdagavond, ontbijten op zondagvoormiddag, een aantal kaartnamiddagen… om er enkele om te sommen. De activiteiten gebeuren steeds in samenwerking met de lokale handelaren. Voor het organiseren van dit buurtverbindende activiteitenprogramma krijgen ze een burgerbudget van 10.000 euro.

Meer informatie

Stad Brugge bundelt alle ondersteuningsmogelijkheden op www.brugge.be/ikhebeenplan. Bruggelingen kunnen er hun projectvoorstel indienen via het online formulier www.brugge.be/aanvraag-burgerbudget en krijgen binnen de vijf werkdagen een eerste reactie.

Daarnaast bundelde de cel Participatie heel wat inspiratie en mogelijkheden in de ‘Boost je Brugse buurt’ brochure.

Voor vragen kunnen Bruggelingen terecht bij de cel Participatie van Stad Brugge via participatie@brugge.be. Alles over het nieuwe ‘burgerbudget’ is te vinden op www.brugge.be/burgerbudget.