Zomervakantie brengt toeristische relance in Brugge op gang

27
aug
2021

Stad Brugge kijkt tevreden terug op de zomervakantie met al bij al mooie toerismecijfers. Volgens tellingen op basis van mobiele data zullen in juli en augustus naar verwachting 1,17 miljoen bezoekers de historische binnenstad hebben bezocht.
Opgedeeld naar bezoekerstypes geeft dat 185.000 dagrecreanten, 819.000 dagjesmensen en 173.000 verblijfstoeristen die samen 281.000 overnachtingen realiseerden.

Schepen van Toerisme Philip Pierins: “We tellen 28% minder bezoekers dan in 2019, het op een na beste jaar ooit. Toch zijn we aangenaam verrast hoe snel het toerisme in onze stad herneemt en dat is natuurlijk positief nieuws. Sinds halverwege juli tellen we elke zaterdag meer dan 30.000 bezoekers, dat zijn niet de soms overweldigende aantallen van weleer maar het is wel voldoende om het toeristisch bezoek in onze stad zichtbaar te laten heropleven.”

Burgemeester Dirk De fauw: “Die toeristische heropleving heeft Brugge vooral aan de Belgen te danken. Naar goede gewoonte gaan de Belgen die vakantie in eigen land nemen vooral naar de kust maar deze zomer waren die toch ook massaal in Brugge aanwezig. 72% van alle bezoekers komen uit België. Ten opzichte van 2019 steeg het aantal Belgische dagjesmensen met 6% en het aantal Belgische verblijfstoeristen met 161%, een absoluut record.”

Internationaal toerisme blijft nog op achterwege

Dit betekent dat het internationaal toerisme nog wat achterwege blijft maar ook daar zetten we met Visit Bruges nu keihard op in. Zo vonden in augustus al beduidend meer internationale bezoekers de weg naar Brugge, vooral uit Nederland, Frankrijk en Duitsland. De eerste signalen tot heropleving van de voor Brugge belangrijke Britse markt in het latere najaar geven ook een goed gevoel.

Hoewel de Brugse hotels lang niet de 85 à 95% bezetting hebben gehaald, is de kentering ook hier zichtbaar. In juli noteerden de hotels nog een gemiddelde bezetting van 49%, in augustus toch al 66%, terwijl er eind juli nog maar 22% voor augustus in de boeken stond. Schepen Philip Pierins: “Ook nu is de hotelbezetting voor het najaar nog aan de lage kant maar we zien we dat het snel kan veranderen. Potentiële bezoekers kijken de kat uit de boom en wachten de omstandigheden af alvorens hun reisintentie naar een effectieve boeking om te zetten. In deze onzekere tijden zijn boekingen dan ook vooral last-minute.”

Anderhalf miljoen euro extra budget voor marketingcampagnes

Burgemeester Dirk De fauw: “Vanuit de Stad doen we bijzonder veel inspanningen om de toeristische relance op gang te brengen met onder meer anderhalf miljoen euro extra budget voor marketingcampagnes. Mede dankzij de Triënnale hebben we geen echt slechte toeristische zomer gekend. Met belangrijke evenementen op komst - zoals het WK Wielrennen en Wintergloed - kijken we het najaar hoopvol tegemoet.”