Plaatsen van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn niet meer weg te denken uit onze omgeving. Ze zorgen voor meer hernieuwbare energie en helpen ons om de CO2-uitstoot te reduceren. Ze geven veel burgers de mogelijkheid om zelf energie op te wekken en de energiefactuur te drukken. In het klimaatplan spreekt de stad de ambitie uit om het aantal installaties te verveelvoudigen.

  • Het plaatsen van zonnepanelen op de grond, tegen een gevelis altijd vergunningsplichtig
  • Het plaatsen van zonnepanelen op een hellend dak (gelijk met de helling) of op een plat dak (maximum één meter uitstekend boven de rand) heb je meestal geen vergunning nodig
  • Binnen een erfgoedcontext heb je altijd een vergunning nodig.

Vergunning nodig of niet? Bekijk de kaart.

Op de kaart vind je in één oogopslag op jouw adres of je een vergunning nodig hebt of niet.

Raadpleeg het stroomschema

De vergunningsplicht en de procedure die gevolgd moeten worden, is opgenomen in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het Onroerenderfgoeddecreet, de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening.

Het stroomschema geeft inzicht waarom een vergunning nodig is.

Wat te doen als je een vergunning nodig hebt?

Is jouw woning bruin of oranje ingekleurd op de kaart? Dan heb je een omgevingsvergunning nodig.

  1. Dien een aanvraag in op het omgevingsloket dat kan via “snelinvoer”.

Hulp nodig?

Loop je ergens vast, dan helpt een medewerker van Stad Brugge je graag verder. In de Brugse binnenstad en in Lissewege maken we een afweging. In alle overige gevallen krijg je een vergunning. Een omgevingsvergunning behandelen duurt 90 dagen, 105 met openbaar onderzoek.

Wat te doen als je een melding moet maken?

Is jouw woning blauw ingekleurd op de kaart? Dan moet je dossier indienen en een melding maken. Download het voorbeelddossier.

Volg deze stappen

  1. Maak een dossier op voor een melding op basis van het Onroerenderfgoeddecreet.

    Download het voorbeelddossier.

  2. Met de stukken die je krijgt van je leverancier en met enkele foto’s kan je het dossier aanvullen en indienen bij de Stad. 

  3. Je dossier wordt behandeld. De behandelingstermijn van een melding is 20 dagen.

    In lijn met de beslissing van de minister bevoegd voor onroerend erfgoed, laten we het plaatsen van zonnepanelen toe. 

Vermijd een bouwmisdrijf

Een melding doen of vergunning aanvragen als dat moet, is belangrijk om geen bouwmisdrijf te plegen en bij een eventueel beroep door een derde partij toch de juiste procedure gevolgd hebben.

Wat te doen als je geen vergunning of melding nodig hebt?

Als jouw woning volgens de kaart in een zone zonder kleur valt, dan mag je meteen de panelen laten plaatsen.

Hoe wordt een aanvraag beoordeeld?

In de binnenstad, dat UNESCO-werelderfgoed is, en Lissewege - twee plekken met een hoge erfgoedwaarde - hanteren we volgende principes bij de beoordeling van je aanvraag:

  • Panelen die niet zichtbaar zijn vanop het openbaar domein kunnen altijd. 
    Voor de binnenstad is dat geobjectiveerd op deze kaart. Op de groene dakvlakken kan je zeker panelen plaatsen want die vlakken zijn onzichtbaar. Ook als jouw dak geen groen vlak is wil dat niet noodzakelijk zeggen dat je geen zonnepanelen mag plaatsen. 
  • We leggen kwaliteitscriteria op:
    • Zorgvuldig ontwerp voor plaatsing van de zonnepanelen. De zonnepanelen plaats je in een vierkant of rechthoek. Leg de panelen in een geordend patroon. Geen puzzel dus met horizontale en verticale panelen om zoveel mogelijk gaatjes te dichten.
    • Historische decoratieve of constructieve elementen op het dak worden niet geschaad in hun esthetisch voorkomen. Dakkapellen, schoorstenen … worden gevrijwaard van insluiting door zonnepanelen.
    • De panelen hebben geen hinderlijke patronen of opvallende randen (ze zijn uniform zwart van kleur).

Uiteraard beantwoorden ook dakpannen of leien met geïntegreerde zonnecellen aan deze kwaliteitsnorm en zijn deze toegelaten.

Beoordeling binnenstad

  • Voor zonnepanelen op achterste dakvlakken geven we in principe altijd positief advies tenzij de dakvlakken uitgeven op een stadspark, reie of waterloop. Die parken, reien en waterlopen zijn zeer bepalende structuren bij de erfgoedwaardering van de binnenstad. Om de beeldwaarde van deze structuren te beschermen zijn we streng voor zonnepanelen op zeer zichtbare locaties.
  • Voor dakvlakken vooraan en bij hoekpanden voor elk dakvlak dat grenst aan de straat, hanteren we zichtbaarheid als belangrijk criterium. Ook daar zijn we streng voor zonnepanelen op zeer zichtbare locaties en laten we zichtbare zonnepanelen zelden toe.
  • We evalueren die zichtbare locaties (achterste dakvlakken vanop reien, stadsparken of waterlopen en voorste dakvlakken) op basis van deze criteria:
 GeenLaagNeutraalhoogZeer hoog
De historische waarde (datering, authenticiteit, zeldzaamheid) van het pand, louter exterieur;   BeperkingenBeperkingen
De architecturale waarde (inclusief vormgeving en ensemblewaarde) van het pand, louter exterieur;   BeperkingenBeperkingen
De context van het pand waarbij ligging, relatie tot omgeving/aanpalenden … centraal staat.   BeperkingenBeperkingen

Advies Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed

Voor het plaatsen van zonnepanelen in de binnenstad vragen we advies aan het Vlaams agentschap Onroerend Erfgoed. Dat is verplicht omdat Brugge UNESCO-werelderfgoed is. Zij adviseren op basis van het Onroerenderfgoeddecreet voor beschermd erfgoed of op basis van de codex Ruimtelijke Ordening voor niet-beschermd erfgoed omdat Brugge UNESCO-werelderfgoed is. Het agentschap hanteert het afwegingskader om hun advies op te bouwen. In de meeste gevallen zal dat gelijk lopen met dat van de stad. Afhankelijk van de argumentatie van het agentschap kan het zijn dat de stad dit advies volgt of net niet.

Beoordeling Lissewege

We bakenden een aantal straten af op erfgoedvlak de kern vormen van Lissewege. Op gebouwen die langs deze straten zijn gelegen, mogen geen zonnepanelen geplaatst worden zichtbaar vanop het openbaar domein.

Het gaat om volgende straten:

  • Onder de Toren (nr. 2, 4, 5 tot en met 14)
  • Stationsstraat (nr. 1 tot en met 33 & 2 tot en met 24) en Walram Romboudtstraat met zijassen Pol Dhondtstraat (nr. 2 tot en met 18), Valerius De Saedeleerpad, Lisseweegs Vaartje (nr. 1 tot en met 73 & 2 tot en met 90)
  • Jakob Reyvaertstraat (nr. 1 tot en met 21 & 2)
  • Oude Pastoriestraat (nr. 1 tot en met 13 & 2)
  • Willem van Saeftingestraat (nr. 1 tot en met 17 & 2 tot en met 16)

Contact

Neem bij vragen contact op.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media