Zwerfkatten

In Brugge zetten Stad Brugge en het Blauwe Kruis Dierenopvang zich in voor zwerfkatten. Dit zijn katten zonder thuis die buiten leven en vaak mensenschuw zijn.

Overlast

Als een niet-gesteriliseerde kat wordt achtergelaten, kan dit snel leiden tot een grote groep verwilderde katten. Dit zorgt voor overlast zoals uitwerpselen, kapotte vuilniszakken, nare geurtjes, lawaai en zelfs aanvallen op eigen huisdieren. Bovendien kunnen zwerfkatten ziektes verspreiden die zowel op mens als op eigen huisdieren kunnen worden overgedragen. Daarnaast zorgt een overpopulatie aan (zwerf)katten voor een verhoogde druk op onze natuur. Het overmatig bejagen op oa vogels heeft een verstorende impact op de algemene biodiversiteit en het ecosysteem.   

Preventie 

 • Preventie is de sleutel: Steriliseer, chip en registreer je kat altijd!
 • Meld het: Zie je een zwervende, verdwaalde of achtergelaten kat? Geef dit door aan de Stad of het dierenopvangcentrum. Zo kunnen we snel actie ondernemen, de eigenaar opsporen en het dier de juiste zorg geven.
 • Samen voor sterilisatie: Het sterilisatieproject is er speciaal voor zwerfkatten.
  1. Melden: Als je zwerfkatten opmerkt, geef ons een seintje.
  2. Onderzoek en vangen: Het Blauwe Kruis onderzoekt je melding en komt de katten veilig vangen.
  3. Gezondheid: Een dierenarts checkt of de katten tam en gezond zijn .
  4. Sterilisatie: De Stad betaalt voor de sterilisatie van gezonde zwerfkatten en geeft ze een herkenbaar knipje in het oor.
  5. Terug naar huis: Na de behandeling worden de katten weer vrijgelaten op hun vertrouwde plek.

Laten we voor onze katten en onze stad zorgen. Gratis en voor iedereen toegankelijk!

Contactinformatie