Duurzame voedselstrategie

Wat je eet, heeft een belangrijke impact op ons klimaat. Bij de productie van voedsel komen namelijk broeikasgassen vrij.  Steeds meer mensen stellen zich dan ook de juiste vragen: waar komt ons voedsel vandaan en onder welke omstandigheden wordt het gemaakt. Ze kiezen ervoor om duurzaam te eten: eten met respect voor milieu, mens en dier.

  • Sinds 2015 heeft Stad Brugge een duurzame voedselstrategie Bruggesmaakt rond zes thema’s: korte keten, stadslandbouw, stadstuinieren, voedselverlies, Fair Trade, educatie.
  • Deze werd co-creatief opgemaakt, samen met het Brugs Food Lab in het EU project Food Smart cities for development
  • Sinds 2017 engageerde Stad Brugge zich ook om enkel duurzame voeding aan te bieden op hun evenementen.
  • Stad Brugge ondertekende ook het Milaan Urban Food Policy Pact, de Glasgow Food and Climate Declaration , de Green Deal eiwitshift en VVSG engagementsverklaring.

Korte keten

  • Stad Brugge promoot en stimuleert de korte keten, waarbij voedsel via de kortste weg van bij de boer op je bord komt. Zo zetten we Bruggelingen aan om te kiezen voor lokale en seizoensgebonden producten.

Voedselverlies

  • Met succes vermindert Stad Brugge het voedselverlies in de Brugse zorginstellingen.  
  • Via het project Foodwinners richten de Stad zich ook naar Brugse gezinnen. Brugse ambassadeurs engageren zich om samen samen voedselverspilling tegen te gaan.   
  • Via Flavour (Interreg 2seas project) maakt Stad Brugge samen met een 20-tal Brugse partners een voedseldistributiesysteem om voedseloverschotten van supermarkten vlotter te verwerken en tot de juiste doelgroepen te krijgen. Dit wordt nu verdergezet in De Voedselploeg.
  • Circular Hub: transitie naar circulaire economie.
  • Project Gemeente voor de Toekomst: voedselverlies in grootkeuken.
  • Stad Brugge helpt restorestjes te vermijden.

Stadstuinieren

Stadslandbouw

Fair Trade

  • Brugge is sinds 2008 Fair Trade Stad. Zo stimuleren we bedrijven, scholen, horecazaken, winkels … om voor Fair Trade - producten die niet lokaal geteeld kunnen worden te gebruiken of verkopen.  Zelf gebruikt de Stad maximaal Fairtrade- en lokale producten.    
  • Brugge heeft een eigen stadschocolade, ‘Sjokla’, gemaakt van fairtradecacao en lokaal geproduceerd door de Gilde van de Brugse Chocolatiers. Met Sjokla promoot de Stad een duurzame chocoladeketen van boon tot reep.

Educatie

  • Stimuleren van duurzame voeding op school via Good Food @ School
  • Oprichten van de Schoolfoodcouncil Brugge.
  • Stad Brugge ondertekende de Green Deal eiwitshift.
    • Stad Brugge engageert zich om in het kader van Bruggesmaakt te communiceren via de eigen website en op sociale media over plantaardige producten, maar evengoed over de nieuwe plaats van dierlijke producten in een duurzaam en gezond voedingspatroon.
    • Stad Brugge engageert zich om de handleiding ‘Duurzame voeding op evenementen’ aan te passen in lijn met de doelstellingen van de Green Deal. Hiertoe organiseert de stad ook infomomenten voor stadsdiensten, verenigingen en buurtcomités.
    • Stad Brugge engageert zich om de doelstellingen van de Green Deal Eiwitshift te verwerken in het raamcontract stadscatering (broodjes, stadsrefter …).
    • Stad Brugge engageert zich om de horeca te informeren over de Green Deal Eiwitshift. Verschillende Brugse horecazaken deden mee aan de Veggiechallenge
    • Stad Brugge ondersteunt scholen via het GoodFood@School project om de eiwitshift te vertalen naar de specifieke context.

Lopende EU-projecten

Cities2030: in dit EU H2020project doet VIVES onderzoek en zet innovaties op voor maaltijdbereiding voor senioren (toegang tot duurzame en gezonde voeding). Ruddersstove (maaltijdbereiding en organisator van maaltijdbezorging) en Mintus (dienstencentra, afnemer van Ruddersstove en doelgroep) testen de innovaties van VIVES uit. De stad Brugge is hier gelinkt omwille van de duurzame voedselstrategie Bruggesmaakt.

AfriFoodLinks: in dit EU Horizon project wordt een internationaal netwerk uitgebouwd dat moet bijdragen aan de realisatie en versterking van stedelijke, duurzame, gezonde en inclusieve voedselsystemen met een positieve impact op het milieu. Het netwerk bestaat uit 15 Afrikaanse steden en 5 Europese steden. Stad Brugge neemt omwille van haar expertise en partnerschap met Ebolowa (Kameroen) deel aan dit project. De focus van AfriFoodLinks ligt op kennisuitwisseling en het delen van expertise.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media