Algemene informatie Stadsarchief

Het Stadsarchief van Brugge is één van de belangrijkste stedelijke archiefdepots van Europa.
Het stedelijk archief, de eeuwenlang bewaarde documenten van het stadsbestuur, is de belangrijkste bron voor de Brugse geschiedenis. Dit uniek bestand krijgt nog regelmatig aanvulling, ook met privé-archieven.

Het Stadsarchief van Brugge beheert om en bij de zes kilometer archief.

Medewerkers van het Stadsarchief verzamelen, bewaren, ordenen en inventariseren de stukken, om die dan beschikbaar te stellen voor het publiek.

LET OP! 
VANAF 2020 is de leeszaal ook op vrijdagmiddag gesloten!

BELANGRIJK BERICHT!

De deur van onze leeszaal gaat onherroepelijk dicht vanaf 16/3 en dit  voorlopig tot 3/4.

We hopen op jullie begrip want onze openbare gezondheid en het leven van heel wat mensen staat op het spel. Gelukkig heeft het Stadsarchief al heel wat archiefreeksen online op haar virtuele leeszaal (www.archiefbankbrugge.be), is onze fotoverzameling te bekijken op www.beeldbankbrugge.be en onze historische kaarten op www.kaartenhuisbrugge.be. Op www.erfgoedbrugge.be kun je tal van andere collecties bekijken.

Op die manier kan je van thuis uit nog heel wat raadplegen.

Voor dringende vragen zoals een kopie van een oude bouwvergunning, kan je bij ons nog altijd terecht via het mailadres stadsarchief@brugge.be. Het team van het Stadsarchief blijft op post om jullie vanop afstand digitaal te helpen!WAARVOOR KAN JE IN HET STADSARCHIEF TERECHT ?

 • Historisch onderzoek
  Wetenschappelijk onderzoek, lokale geschiedenis, een familiestamboom maken, bouwdossiers raadplegen: het kan er allemaal. Je kunt er tal van inventarissen op papier of gedigitaliseerde bestanden, originele documenten en oude kaarten opvragen en bekijken. Deze documenten consulteer je ter plaatse in de leeszaal.

 • Genealogie

  Het Stadsarchief is de geliefkoosde werkplek voor genealogen. De burgerlijke stand van Brugge en de deelgemeenten is volledig gedigitaliseerd. Je kunt in het Stadsarchief terecht voor de akten vanaf 1795. Voor geboorteakten t.e.m. ouder dan 100 jaar, huwelijksakten t.e.m. ouder dan 75 jaar, overlijdensakten t.e.m. ouder dan 50 jaar.

  Een groot deel is online te raadplegen op: www.archiefbankbrugge.be. Ook de Brugse doop,- trouw,- en begraafboeken van voor 1795 zijn beschikbaar. Daarnaast kan de genealoog nog boedelbeschrijvingen en tal van andere bronnen raadplegen.

 • Lokale geschiedenis en huizenonderzoek
  Nieuwsgierig naar de geschiedenis van je eigen stad of van het huis waar je woont? In het Stadsarchief vinden lokale onderzoekers een schat aan informatie. Voor de eerste stappen in je huizenonderzoek kan je terecht op: www.huizenonderzoekbrugge.be
 • Bouwplannen - verbouwingen
  In het Stadsarchief kun je de bouwdossiers van Brugge en de deelgemeenten raadplegen van de 19de eeuw tot en met 1994.

 

BEKNOPT BESTANDENOVERZICHT

 • Oud archief
  Vanaf 1280 is het stedelijk archief grotendeels bewaard. Het oud archief bevat alle stedelijke documenten van 1280 tot 1795: stadsrekeningen, charters, archieven van ambachten, ...

 • Modern archief
  Het modern archief bevat alle documenten vanaf 1795. De meeste documenten zijn openbaar. Documenten met persoonlijke gegevens kunnen pas na 100 jaar worden geraadpleegd. Ook de archieven van de Brugse deelgemeenten vind je hier.

 • Privé-archieven en documentatie
  Het Stadsarchief bezit ook archieven van bedrijven, verenigingen en families uit Brugge. Naast de eigenlijke archiefbestanden bewaart het Stadsarchief nog documentatie over Brugge: overlijdensberichten, doodsprentjes, verkiezingspropaganda, audiovisueel materiaal, affiches, enz.

 • Beeldbank
  Het Stadsarchief beschikt over een unieke collectie foto’s en oude ansichtkaarten van Brugge. Duizenden afbeeldingen zijn gedigitaliseerd. Deze kun je raadplegen op: www.beeldbankbrugge.be

 

LEESZAAL

In de leeszaal met 25 plaatsen kan je documenten raadplegen in origineel of op beeldscherm. Voor begeleiding kan je steeds beroep doen op onze medewerkers. De leeszaal is uitgerust met diverse inventarissen en computers om het onderzoek zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. Men kan er ook boeken en/ of brochures uit de archiefbibliotheek raadplegen. Raadpleeg ook ons Archiefreglement.

Toegang leeszaal
Na het invullen van een inschrijvingsfiche en het register, is het Stadsarchief kosteloos voor iedereen toegankelijk.

Kopies:
1 A3 kopie kost 0,20 cent.
1 A4 kopie kost 0,10 cent.
1 A0 kopie kost € 2,5 (per lopende meter)

Digitaal:
2,5 euro per dossier

Let op! Enkel cash betalen mogelijk.


MEDEWERKERS STADSARCHIEF

 • Hoofdarchivaris: Jan D'hondt
 • Archivaris: Jan Anseeuw
 • Erfgoedarchivaris: Dieter Viaene
 • Digitale archivaris: Annelies Mattheus
 • Ondersteuning bewaar & selectie: Freddy Smolders
 • Beheerder Fotocollectie: Peter Bultinck
 • Geleide bezoeken, opzoekingen bouwdossiers & genealogie: Isabelle Debie
 • Beeldbankkoffer, contactpersoon Levend Archief, communicatie & sociale media: Bram Vanaelst
 • Algemene administratie: Veronique De Schepper
 • Depotmedewerkers: Pieter Kerckhove, Peter Goetghebeur & Patrick Herbout
 • Schoonmaakster: Sophie Vanhullebusch