Boekenruilkastjes

Online aanvragen

Wil je een boekenruilkastje opstarten in je buurt? We helpen je graag op weg!

Beeld boekenruilkastjes

Wat is een boekenruilkastje?

Waar staan ze?

Zelf een boekenruilkastje plaatsen

 

Wat is een boekenruilkastje?

Een boekenruilkastje is een bibliotheekje dat gratis toegankelijk is en waar iedereen samen zorg voor draagt. Dit bevordert het gemeenschapsgevoel, stimuleert contacten met mensen uit de buurt en brengt mensen opnieuw samen.

Het principe is eenvoudig: Je haalt een boek uit het kastje en je zet een eigen, kwalitatief boek in de plaats. Het concept komt overgewaaid uit de Verenigde Staten en wereldwijd zijn er al duizenden dergelijke wijkbibliotheekjes actief onder de koepel www.littlefreelibrary.org.
Een kleine bibliotheek is de perfecte manier om goed leesvoer met elkaar te delen: De favoriete boeken uit je kindertijd of romans die je je vrienden zou aanraden.

Boeken die inspireren, leerzame boeken, strips en prentenboeken waar je kinderen te groot voor zijn geworden. Iedereen kan zijn steentje bijdragen om het kastje te vullen met toffe boeken en iedereen mag er dus ook gebruik van maken: Buren, hun familie en vrienden die op bezoek komen, toevallige voorbijgangers.

Zie je een boek staan dat je interesseert: Je haalt het boek uit het kastje en je zet er een van je eigen boeken (in goede staat, zonder kapotte kaft of gescheurde bladeren) voor in de plaats. Na het lezen heb je de keuze: Je ruilt het boek voor een ander uit het bibliotheekje, je houdt het zelf of je geeft het door aan iemand die je kent. Op die manier blijft het aanbod wisselend en gevarieerd.

Stad Brugge ondersteunt dit initiatief van in het prille begin en wil Bruggelingen helpen om zo’n kastjes op te starten.

Voorbeeld boekenruilkastje 3

 

 

 

 

 

 

 

Waar staan ze?

Sinds de lancering van het eerste bibliotheekkastje in 2014, kwamen er een goeie 20 wijkbibliotheekjes bij in Brugge. Waar ze staan, kan je ontdekken op de overzichtskaart aan de rechterkant op deze pagina.

Voorbeeld boekenruilkastje 1

 

 

 

 

 

 

 

Zelf een boekenruilkastje plaatsen?

Wil je ook een boekenruilkastje in je buurt? Het is eenvoudiger dan je denkt! We geven je hierbij enkele tips om zo’n kastje te maken en te installeren in je buurt

• Maak zelf een waterdicht kastje (zie plan met afmetingen rechtsboven op deze pagina), koop er bijvoorbeeld eentje aan in de Kringwinkel of vraag een kastje (inclusief palen) aan via Stad Brugge dat je zelf met je buurt kan 'pimpen' (zie aanvraagformulier 'online aanvragen' helemaal bovenaan deze pagina). De kastjes werden gemaakt door SOBO die duurzame tewerkstellingstrajecten creëert op maat voor personen met verminderde kansen op de reguliere arbeidsmarkt. 

 

 

 

 

 

• Vraag via jouw buurtcomité (of:Bevestig met vier buren dat je hier aan wil werken) een buurtoppepper aan en krijg:

  • Een vergoeding tot 500 euro als tussenkomst in de kosten als je zelf een kastje maakt. Denk aan materiaal voor het kastje, een boekenplaatje, aankoop van boeken, drukwerk, organisatie buurtfeestje excl. eten en drinken ...).
  • Een vergoeding tot 75 euro als tussenkomst in de kosten als je een kastje via de Stad aanvraagt. Denk aan materiaal om het kastje te schilderen, een boekenplaatje, aankoop van boeken, drukwerk, organisatie buurtfeestje excl. eten en drinken ...).

De buurtoppepper wordt uitbetaald aan het comité / de buur na het voorleggen van de nodige bewijsstukken. Meer info op www.brugse-buurten.be/buurtoppepper.

Registreer – indien je dit wenst - je bibliotheekje op www.littlefreelibrary.org. (De kostprijs is zo’n 60 euro). Voor dat bedrag ontvang je een houten bordje met het registratienummer om aan je boekenkastje te bevestigen en maak je deel uit van de wereldwijde beweging. De buurtoppepper kan onder meer in deze kost tegemoet komen.

Plaats het boekenkastje op een makkelijk bereikbare plek in je buurt, waar voldoende passage en sociale controle is.

  • Indien het vrijstaand én op privédomein staat (vb. je voortuintje), kan je dit plaatsen zonder bijkomende aanvraag. Je staat zelf in voor de plaatsing.

  • Indien het kastje op het openbaar domein of aan je gevel komt, vermeld tijdens je aanvraag waar het kastje komt en voeg een tekening / schets toe. Er wordt hierna met de bevoegde stadsdiensten bekeken of jouw kastje op die plaats op het openbaar domein / aan je gevel (voetpad nog breed genoeg / staat je woning op de inventaris onroerend erfgoed / …) mag komen. Je ontvangt de nodige feedback. Indien je een kastje via de Stad aanvraagt, komt de dienst Openbaar Domein dit plaatsen.

• Sla een gevarieerde voorraad boeken in: Vraag rond bij buren, familie, vrienden, ga op zoek in de Kringwinkel of op rommelmarkten, hou de Facebookpagina ‘Ik geef weg – Regio Brugge’ in het oog, ga naar de boekenverkoop van de openbare bibliotheek …

• Leg enkele bladwijzers die Stad Brugge bedeelt over de boekenruilkastjes in je eigen kastje. Wil je er graag? Stuur een mailtje naar participatie@brugge.be.

• Organiseer met het buurtcomité / je buren een feestelijke opening van het bibliotheekje. Je kan hierop bijvoorbeeld naast de buurt, ook de lokale pers uitnodigen.

• Werk met een peter-/meterschap voor elk kastje: De peter / meter houdt het bibliotheekkastje netjes, verwisselt regelmatig het aanbod boeken, haalt onaantrekkelijke boeken eruit en doet herstellingen waar nodig. Werk ook eens met een themaweek (zoals Halloween, Kerst, de zomervakantie, week van de Smaak, Jeugdboekenmaand …).

• We wensen je heel veel leesplezier toe!

Voorbeeld boekenruilkastje 2