eccar

ECCAR – European Coalition of Cities Against Racism

Een sterk, Europees netwerk tegen racisme en discriminatie

ECCAR is een Europees stedennetwerk dat in 2004 onder de vlag van Unesco werd opgericht. Meer dan 150 Europese steden wisselen op vandaag kennis en expertise uit om samen de strijd aan te gaan tegen racisme en discriminatie. 

Ook Stad Brugge is een ECCAR-stad

Op 3 december 2020 werd Stad Brugge op de Algemene Vergadering van ECCAR aanvaard als nieuw lid. Hiermee werd Brugge officieel ECCAR-stad.

Als warme, verdraagzame en solidaire stad strijdt Brugge tegen racisme en discriminatie. Deze ambitie weerspiegelt zich in het bestuursakkoord 2019-2024

ECCAR-steden tonen hun ambitie met het opmaken van een ‘ECCAR-plan’. Dit is een plan dat wordt gemaakt op maat van de stad. Het bestaat uit 10 verbintenissen waar je als stad op wil inzetten. Op basis van de lokale noden, de partners rond de tafel en het stedelijk beleid dat wordt gevoerd, krijgt dit plan haar eigen, unieke vorm. Binnen elke verbintenis stelt ECCAR een aantal acties voor en is er ruimte voor eigen accenten.

Het ECCAR-plan is dé kapstok waarmee we met heel wat partners willen nadenken en acties ontwikkelen. Samen gaan we op deze manier aan de slag met de thema’s racisme en discriminatie. 

Een veerkrachtig plan

Stad Brugge stelde een plan op dat veerkrachtig is. Een plan dat aanzet om actief mee te denken en dat inzet op de actuele noden die zich voordoen. We streven naar een betrokkenheid van zowel stadsdiensten als het brede middenveld, geïnteresseerde burgers… Kortom, iedereen die een constructieve bijdrage wil leveren, is welkom! 

Met de slogan: ‘Allemaal 8000’ en de kernzin: ‘Stad van Iedereen’ willen we de geest van dit plan zichtbaar en voelbaar maken. Met dit logo als rode draad willen we samen werk maken van een Stad voor iedereen:

Allemaal 8000

Download hier het ECCAR-plan in het Nederlands of Engels.    21 maart - Dag tegen Racisme en Discriminatie

21 maart is wereldwijd Dag tegen Racisme en Discriminatie. In samenwerking met Relaas doen Bruggelingen hun verhaal in verschillende podcasts. Het zijn stuk voor stuk waargebeurde verhalen die pijnlijk duidelijk maken waar racisme en discriminatie eigenlijk om gaan en hoe de betrokken mensen dit beleven.

Welkom bij de podcast Onderhuids
OnderhuidsIn deze podcast vertellen mensen over hun ervaringen met racisme en discriminatie. Het is fijn dat je even de tijd neemt om te luisteren naar deze persoonlijke verhalen.
Deze verhalen zijn niet nieuw, maar het is belangrijk dat we ze blijven vertellen. Soms is het duidelijk, maar veel vaker vindt racisme onderhuids plaats. De impact ervan is groot en dat besef je niet altijd. Daarom moeten we blijven vertellen, en vooral: blijven luisteren.

 

Beluister hier de podcasts:

Onderhuids is ontstaan uit een samenwerking tussen de Stad Brugge en de organisaties Brugge United Against Racism en Relaas.


 

Meer weten? 

Blijf je graag op de hoogte van de ECCAR-plannen van Stad Brugge?
Contacteer Diversiteit Brugge via de gegevens op de rechterkant van deze pagina.

 

SDG 10 SDG 16 SDG 17

 

Contactinformatie