Straattuin aanvragen

Is er in jouw buurt een perkje of een plantvak waar je zelf graag in zou werken? Heb jij groene vingers? En ben je fan van (nog meer) groen in je straat? Dan kan je voortaan voor dat stukje openbaar groen zelf aan de slag!

Waar gaat het over?

De stad wil jou graag de kans geven om mee te werken aan een mooier en groener straatbeeld. Zo kan je ons meehelpen om de groenzones in de stad te onderhouden en te beheren.

Daarom roepen we het peter- en meterschap in het leven en dragen we een stukje openbaar groen over aan een ‘peter’ of ‘meter’ voor het onderhoud ervan. Zo help je mee het straatbeeld te bepalen en krijg je ook inspraak over het plantvak in jouw straat.

Hoe vraag je het aan?

  1. Je dient je aanvraag in via het online webformulier.

    Gelieve alles in te vullen en een foto toe te voegen van de gewenste straattuin waarvan je meter/peter wil worden. Je verklaart je, door het indienen van je aanvraag, akkoord met het reglement.

  2. Je ontvangt een schriftelijke bevestiging.

  3. Stad Brugge plaatst een bordje in het plantvak, zodat het duidelijk is voor de onderhoudsploegen van de Stad en omwonenden dat jij dit plantvak beheert/onderhoudt.

  4. Proficiat, vanaf nu ben je peter of meter van het straattuintje!

Hoeveel kost het?

Gratis

Waar kan je terecht?

Wat zijn de voorwaarden?

Voor wie?

Als inwoner van Brugge kan je het peter- of meterschap voor één of meerdere straattuinen aanvragen, ook als je hier niet je hoofdverblijfplaats hebt.

Je dient zelf een aanvraag in of spreekt samen met je buren af om samen het plantvak te beheren, in het laatste geval moet je één contactpersoon aanduiden.

Voor welke groenzones?

  • Reeds aangeplante vakken: je onderhoudt de bestaande beplanting in de straattuin, gekozen door Openbaar Domein. Of bekijk in samenspraak met Openbaar Domein de mogelijkheid om de beplanting aan te passen.
  • Nog niet aangeplante vakken: in samenspraak met Openbaar Domein kies je de meest geschikte beplanting om te onderhouden. De gekozen beplanting levert en plant de dienst zelf aan, uitgezonderd de planten voor eigen gebruik. Of je zorgt zelf voor de beplanting in samenspraak met Openbaar Domein.

Regelgeving

Stedelijk reglement op de straattuinen

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten