Thema is
Wonen voor senioren
Publicatiedatum is

11 JANUARI 2024

Hoe maak je jouw badkamer en douche veiliger?

Een kwart van de ongevallen thuis was het gevolg van uitglijden en dan vooral in badkamers. En niet enkel oudere bewoners zijn hier het slachtoffer van.

Badkamer Lang zal u wonen

Is de vloer in je badkamer en/of douche glad? Treuzel dan zeker niet om dit aan te pakken. Want een kwart van de ongevallen thuis was het gevolg van uitglijden en dan vooral in badkamers. En niet enkel oudere bewoners zijn hier het slachtoffer van. Daar doe je dus maar beter snel iets aan.

De vloer vervangen met een tegel met een grote anti-slip waarde is niet overal evident net zoals een andere bodem voorzien in je douche niet altijd en overal mogelijk is. Dan zijn er nog altijd de coatings, matten, stripes en dots op de markt om toch meer grip te krijgen in deze ruimtes.

Antislip coating

Om een antislip coating aan te brengen kan je beroep doen op een professioneel maar wie handig is, kan zo’n coating ook zelf aanbrengen. Er zijn verschillende doe-het-zelf pakketten verkrijgbaar met telkens een duidelijk stappenplan van hoe je dit moet aanpakken. Lees daarom zeker goed de handleiding. Houd er ook rekening mee dat in bepaalde gevallen de behandeling na verloop van tijd herhaald moet worden omdat de antisliplaag kan wegslijten in de loop der jaren.

Stripes & dots

Waar een antislip coating minder voor de hand ligt, zijn antislipstickers zeker ook een oplossing. Vooral in douches maar ook in baden kunnen ze extra grip bieden. Ze bestaan in de vorm van dots en stripes. Ze zijn vrij gemakkelijk aan te brengen en kunnen nadien gemakkelijk worden vervangen wanneer ze grauw of vuil worden. Let er wel op dat de ondergrond goed schoon en droog moet zijn vooraleer je begint te kleven. Soms worden ze ook gebruikt om trappen met gladde treden stroever te maken. (Lees ook 10 tips voor een veilige trap)

Douche- of badmat

Een douche- of badmat kan zeker ook dienst doen maar zorg er dan wel voor dat je er niet over kan struikelen bij het in- en uitstappen van de douche. Neem de mat ook regelmatig weg om uw uw douche of bad netjes te houden.

Handgrepen

Uiteraard bieden handgrepen in de douche en op andere plaatsen in je badkamer ook extra steun en comfort en helpen die ook valpartijen voorkomen. Op die manier blijft je badkamer in de toekomst ook veilig en comfortabel. Meestal zijn die eenvoudig aan te brengen voor wie met een boor en schroevendraaier

Lang Zal U Wonen: woonscan

Met deze woonscan ga je na in welke mate jouw woning ook is afgestemd op een oudere bewoner die al wat minder lenig, krachtig en beweeglijk is geworden. Aansluitend valt er een rapport in je mailbox met handige tips over veilig en comfortabel zelfstandig wonen in je latere levensjaren.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media