Thema is
Wonen voor senioren
Publicatiedatum is

31 JANUARI 2024

Kies een keuken die in de toekomst veilig en comfortabel blijft

Ben je toe aan nieuwe keuken, kies dan zeker voor een keuken op maat van een persoon die minder lenig is geworden en waarvoor bukken en omhoog reiken minder evident is.

Keuken Lang zal u wonen

Zelfs al ben je geen keukenprins/ -prinses, een keuken blijft in de latere levensjaren onmisbaar voor wie zelfstandig wil blijven wonen. Ben je toe aan nieuwe keuken, kies dan zeker voor een keuken op maat van een persoon die minder lenig is geworden en waarvoor bukken en omhoog reiken minder evident is. Het zit hem in slimme details die een wereld van verschil betekenen in comfort en gebruiksgemak maar evenzeer in veiligheid.

Pottenlades en apothekerskasten

In een keuken afgestemd op een oudere gebruiker verdwijnen de onderkasten en komen er pottenlades in de plaats. Intussen zijn die bijna overal standaard omdat ze zijn niet enkel handig zijn voor ouderen maar iedereen van de voordelen geniet.

Apothekerskasten vind je vandaag al meer en meer in nieuwe keukens in de plaats van de klassieke kolomkasten omwille van hun gebruiksgemak. Het zijn eigenlijk hoge lades met verschillende legplanken die altijd bereikbaar blijven. Zo blijf je de bergruimte in een kast later optimaal gebruiken. Hierdoor blijft een bankje of trapje overbodig wat bij een hoge kolomkast vaak niet het geval is.

Hoekkasten zonder draaimanden zijn in de meeste gevallen verloren kastruimte tenzij er draaimanden in worden voorzien.

Kookplaat

Steeds meer mensen hebben in hun keuken een inductiekookplaat. Het is ook de beste keuze in de keuken van een oudere persoon. Ze zijn veiliger dan gas, hebben een snelle opwarmtijd en zijn gemakkelijk te bedienen en te onderhouden. Daarnaast zijn ze zuiniger dan haar voorganger, de keramische kookplaat. Een inductie kookplaat vraagt wel potten en pannen die hierop zijn voorzien. Wie overstapt van gas naar een inductiekookplaat, raakt hier doorgaans snel aan gewoon

Plaatsing van de keukentoestellen

In oudere keukens vind je nog wel eens een oven onder het werkblad maar voor een oudere persoon wordt die beter op hoogte ingebouwd. Ideaal als het midden van de oven zich dan op werkbladhoogte bevindt. Handig om bloedhete schotels veilig uit de oven te halen zonder risico op brandwonden.

Ook de vaatwasser staat in een toegankelijke keuken niet langer op de grond maar wordt hoger ingebouwd zodat laden en lossen van de onderste mand veel eenvoudiger wordt. Lukt het niet om een vaatwasser op hoogte in te bouwen, dan kan je kiezen voor een vaatwasser waarbij de onderste mand naar boven lift zodra je die uittrekt om te laden of te lossen.

Ook andere elektrische keukentoestellen als koelkasten, diepvriezers, … worden in een toegankelijke keuken best op hoogte ingebouwd.  

Handgrepen

Goed uitgekozen zichtbare handgrepen aan laden en kastdeurtjes zorgen voor extra gebruiksgemak. Vermijd beter kleine ronde handgrepen of systemen waarbij ze volledig worden weggelaten. 

Energie

Vandaag steeds belangrijker is dat ook jouw keuken efficiënt en zuinig met energie omspringt. Kies dus enkel voor toestellen met een A-label (waar dit mogelijk is). Maar let bij de aanschaf van een vaatwasser ook op het waterverbruik. Het verschil tussen toestellen en types kan behoorlijk verschillen.

Ook waterbesparende kranen halen het waterverbruik naar beneden.  Dit doet de kraan met behulp van een aerator die lucht toevoegt aan de waterstraal. Zo komt er minder water uit te kraan zonder dat dit de sterkte van de waterstraal beïnvloedt. Ingeval van warm water bespaart u tegelijkertijd energie.

Is jouw keuken klaar voor de latere levensfase?

Doe hier de test met de woonscan van Lang Zal U wonen en krijg aansluitend een rapport in jouw mailbox vol met tips om uw keuken maar ook uw woning klaar te maken voor een volgende levensfase.

Alleen in Brugge al kregen meer dan 100 mensen het Lang Zal U Wonen rapport van hun woning in hun mailbox. Mensen die ook op latere leeftijd comfortabel zelfstandig willen blijven wonen.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media