Thema is
Verkeersveiligheid
Publicatiedatum is

23 JUNI 2023

LED-waarschuwingssysteem wijst bestuurders op overstekende fietsers aan kruispunt Pathoekeweg - Jacob van Arteveldestraat

Van zodra camera's fietsers waarnemen, knipperen er LED-waarschuwingslampen die de bestuurders in de Jakob van Arteveldestraat wijzen op de overstekende fietsers.

Led verkeersveiligheid Pathoekeweg

Het kruispunt van de Pathoekeweg met de Jacob van Arteveldestraat is een druk kruispunt met veel industrieel verkeer, maar ook gewone personenwagens en fietsers die over een dubbelrichtingsfietspad rijden. De zichtbaarheid op de fietsers die uit het noorden komen - zeker voor de voertuigen die uit de Jakob van Arteveldestraat komen - is zeer slecht. Dit zorgt af en toe voor bijna-ongevallen en zelfs ongevallen, gelukkig zonder veel schade. Om deze zoveel mogelijk te vermijden kocht Stad Brugge binnen het Europese subsidieproject BITS een LED-waarschuwingssysteem aang.

Het LED-waarschuwingssysteem werkt aan de hand van twee camera’s die de fietsers detecteren die op het dubbelrichtingsfietspad rijden. Van zodra deze fietsers waargenomen worden, knipperen er LED-waarschuwingslampen die de bestuurders in de Jakob van Arteveldestraat wijzen op de overstekende fietsers.

Omdat het belangrijk is dat dit systeem altijd werkt, werd er gekozen om met een vaste voeding te werken en niet met een systeem op zonnepanelen. De LED-lampen geven voldoende licht om ook overdag opgemerkt te worden, zonder de bestuurders te verblinden.

De installatie werd geleverd en geplaatst door de Nederlandse firma Traffic-Care en kost 25.995,64 euro (incl. BTW). De helft hiervan werd gesubsidieerd door het BITS-Project. BITS staat voor het Bicycles and ITS (Intelligent Traffic Systems) subsidieproject dat kadert binnen het Europese programma North Sea Region.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media