Thema is
Klimaat
Publicatiedatum is

15 APRIL 2024

Sint-Gillis wordt ‘klimaatwijk’

De Stad laat onder meer onderzoeken of de warmte van de gistfabriek Genencor/IFF benut kan worden als warmtebron voor een warmtenet in Sint-Gillis.

Klimaat wolken

Brugge is trotse laureaat geworden in de thematisch projectoproep stadvernieuwing ‘klimaatwijken’ met het projectvoorstel ‘klimaatwijk Sint-Gillis’. Met deze projectsubsidie wil Stad Brugge de heraanleg van de Sint-Clarastraat zo klimaatvriendelijk en klimaatrobuust mogelijk laten uitvoeren. De Stad laat ook onderzoeken of de warmte van de gistfabriek Genencor/IFF benut kan worden als warmtebron voor een warmtenet in Sint-Gillis. 

Zowel voor de woningen als de vele grote gebouwen in en rond de Sint-Clarastraat (met onder andere de kantoren van Liantis, de kantoren van het Wit-Gele kruis, het Koninklijk Atheneum, het Woonzorgcentrum Engelendaele …) kan dit een belangrijke hefboom zijn om op termijn hun woning of gebouwen gasloos te verwarmen. 

Een warmtenet is een slimme oplossing om restwarmte van Genencor te benutten voor de verwarming van gebouwen en woningen. Er zijn heel constructieve gesprekken lopende met verschillende partners. Of dit warmtenet ook effectief kan of zal worden gerealiseerd is afhankelijk van veel factoren. Met dit stadsvernieuwingstraject wil het stadsbestuur alvast investeerders duidelijk maken dat Brugge deze warmtenetoplossing alle kansen willen geven, ook in de historische binnenstad.

Betere luchtkwaliteit door autoluwe stad

De heraanleg van de Sint-Clarastraat is meteen ook een hefboom om de mobiliteit in Sint-Gillis te herbekijken zodat er meer ruimte komt voor fietsers, voetgangers, openbaar vervoer en deelmobiliteit.

Brugge evolueert steeds meer naar een autoluwe stad en daar plukt de stad nu de vruchten van: een betere luchtkwaliteit, minder lawaai, meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Natuurlijk moet de Sint-Gilliswijk bereikbaar blijven. Via een wijkmobiliteitsplan zal de verplaatsing in en door de buurt geoptimaliseerd worden. Sint-Gillis wordt een van de pilootwijken waar de Stad de keuze voor voetgangers en zachte vervoersmiddelen zoals de fiets maximaal zal promoten.

Met de heraanleg van de Sint-Clarastraat en de Julius en Maurits Sabbestraat zal er meer ruimte komen voor groen- en watervoorzieningen, zodat Sint-Gillis ook een klimaatrobuuster karakter krijgt. Brugge heeft de afgelopen jaren een metamorfose ondergaan door veel meer groen in het straatbeeld te brengen: zowel kleine geveltuintjes als grotere groenperken en extra bomen maken onze stad mooi. Ook in de Sint-Gilliswijk zal de Stad deze vergroening alle kansen geven. Zo komt er meer ruimte voor water in de ondergrond en wordt onderzocht of regenwater beter kan infiltreren of kan opgevangen worden in gezamenlijk gebruik.

Klankbordgroep met buurtbewoners

De Sint-Gillis klimaatwijk is natuurlijk niet mogelijk zonder ook de bewoners van Sint-Gillis te betrekken. Daarom wordt een klankbordgroep opgesteld met betrokkenen uit de buurt om samen na te denken over hoe deze wijk klimaatneutraler en klimaatrobuuster te maken. Via een wijkklimaattafel en allerlei workshops zal de Stad de bewoners van Sint-Gillis mobiliseren om mee het klimaatplan BruggeNaarMorgen te realiseren. 
Nog voor de zomer zal de Stad een wijkklimaatcoach aanstellen die de bewoners van Sint-Gillis met raad en daad zal ondersteunen om mee werk te maken van de Sint-Gillis klimaatwijk.

Het project ‘Sint-Gillis klimaatwijk’ loopt van 2024 tot 2028. Stad Brugge ontvangt een subsidie van 500.000 euro van de Vlaamse Overheid om dit project te realiseren.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media