Thema is
Katten
Publicatiedatum is

07 FEBRUARI 2024

Sterilisatieproject voor katten van gezinnen met een beperkt inkomen wordt uitgebreid

Onder de noemer 'Verander je Kattitude' wil de stad eigenaren aanmoedigen om hun huiskatten te laten steriliseren.

Katten

Onder de noemer 'Verander je Kattitude' wil de stad eigenaren aanmoedigen om hun huiskatten te laten steriliseren. In 2022 werd een proefproject opgestart waarbij mensen met een leefloon of in schuldbemiddeling een financiële tussenkomst kunnen krijgen. Voortaan komen ook Bruggelingen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming in aanmerking voor een toelage.

Stad Brugge voert samen met het Blauwe Kruis en andere dierenwelzijnsorganisaties heel wat vangacties uit op het openbaar domein. De voorbije jaren werden nog steeds honderden zwervende katten en kittens gevangen en gesteriliseerd op Brugs grondgebied. In 2022 ving de Stad zo’n 250 zwervertjes. Dat is aanzienlijk minder dan de 443 van het jaar daarvoor. Voor 2023 zijn de cijfers nog niet volledig. Huiskatten steriliseren blijft de meest diervriendelijke maatregel om de zwerfkattenpopulatie en het bijbehorende dierenleed aan te pakken.

Gezinnen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming kunnen van de Stad een financiële tussenkomst krijgen om hun huiskatten te laten steriliseren. De aanvrager betaalt 50 procent van de effectieve kost. Stad Brugge betaalt het verschil aan de dierenarts via de vereniging Beestjes in Nesten vzw. Voor Bruggelingen die een leefloon hebben of in schuldbemiddeling zitten blijft de financiële tussenkomst 85 procent van de effectieve kost. Sinds de start van het project werden al een dertigtal katten gesteriliseerd.

Drempel van kostprijs wegwerken

Via dit project kunnen mensen die het financieel moeilijker ook voldoen aan de wettelijke sterilisatieplicht. Deze ingreep is best prijzig en blijkt voor velen een drempel te zijn. Gemiddeld 31 procent van de huishoudens heeft een kat en in Brugge krijgen 8.500 Brugse huishoudens een verhoogde tegemoetkoming. Met deze uitbreiding kunnen we dus heel wat mensen helpen.

Het sterilisatieproject is een samenwerking van de Stad Brugge met de vereniging Beestjes in Nesten vzw. Beestjes in Nesten vzw staat in voor de behandeling van de aanvraag, de toekenning en uitbetaling van de toelage. Per gezin kan voor maximaal twee huiskatten een financiële tussenkomst aangevraagd worden.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media