Diversiteitsaanbod voor scholen

Het is belangrijk om ook onze jongste burgers te sensibiliseren rond thema’s als gender, integratie, discriminatie ... Vind lesmateriaal voor in de klas of activiteiten voor groepen.

PAARS

Naar aanleiding van de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT), nemen op 17 mei tal van onderwijsinstellingen in Vlaanderen en Brussel deel aan de campagne PAARS, een onderdeel van de wereldwijde LGBTQ+-scholencampagne.

Doel

  • In het lager onderwijs: verscheidenheid tussen personen en relatievormen (h)erkennen.
  • In het secundair en hoger onderwijs: meer empathie en verdraagzaamheid creëren in de maatschappij voor LGBTQ+-jongeren.

Campagne

PAARS is een flexibele campagne die wordt georganiseerd naargelang de eigenheid van de onderwijsinstelling.
Voor het lager en secundair onderwijs is er een kant-en-klaar campagnepakket met educatief en informatief materiaal, ondersteunende documenten en promotiemateriaal (zoals onze affiches en PAARS-polsbandjes). 

Gratis deelnemen

Dankzij de financiële steun van de stad Brugge is het campagnepakket voor de deelnemende scholen gratis.

Bereik

De paarse campagne wordt wereldwijd georganiseerd en vindt in België plaats in honderden onderwijsinstellingen, van het kleuteronderwijs tot het hoger onderwijs en in jeugdverenigingen. In 2024 doen er momenteel 98 steden en gemeenten mee (over heel Vlaanderen en Brussel). De campagne werd ook al voor de vierde keer verspreid in het Europees Parlement.

Inschrijven

Nieuwe geïnteresseerde scholen kunnen contact opnemen met Jeroen Thierens via jeroen@paars.today

Wat kan je nog ondernemen in de week van 17 mei?

  • Hang een regenboogvlag uit op school in de week voor 17 mei.
    In de webshop van çavaria zijn vlaggen met verschillende formaten beschikbaar.
  • Interesse in lesmateriaal rond dit thema? Op de website van School uit de kast vind je heel wat boeiend educatief materiaal terug!
  • Ook op de website van çavaria zijn er heel wat tips terug te vinden.

Draw for Change! - lespakket

Het lespakket Draw for Change! inspireert leerlingen om op te komen tegen genderongelijkheid en te onderzoeken op welke verschillende manier genderongelijkheid in de wereld en in hun eigen omgeving aanwezig is.  
Er zijn verschillende methodieken waarmee je aan de slag kan om de leerlingen te laten kennismaken met dit topic. Denk aan inspirerende documentaires en een gratis lespakket met tal van methodieken om het thema genderongelijkheid verder te gaan verkennen!

De leerlingen worden na onderzoek uitgedaagd om hun nieuwe inzichten creatief te gaan verwerken in een cartoon die (gender)ongelijkheid aanklaagt. Die cartoons vormen een aanleiding voor de nabespreking van de leerdoelen. Met als sleutelvraag: ‘wat zullen we voortaan (anders) doen?’

Bekijk de projectwebsite Draw for Change.

Nog meer materiaal ontlenen

Ben je nog op zoek naar educatief materiaal voor in de klas? 
Bekijk hier het materiaal van de dienst Lokaal Mondiaal rond fairtrade en de SDG's.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media