Vakantiewoning vergunning verhuur

Omdat steeds meer woningen werden omgevormd naar vakantiewoningen, en we deze toeristische druk op de woningmarkt wilden beperken, koos het stadsbestuur voor een vakantiewoningenstop in de binnenstad, en sterke beperking van de mogelijkheden in de Brugse rand. 

Binnenstad

De gemeenteraad Brugge besliste op 25 juni 2002 om geen nieuwe vakantiewoningen meer te vergunnen in de binnenstad.

Om over te gaan tot deze beslissing werden voorafgaand adviezen ingewonnen van de Stedenbouwkundige Begeleidingscommissie, dienst Toerisme, Raad voor Buurtwerken, Overleg Horeca, Advies Financiën en de Adviesraad Toerisme.

Sinds die datum werden geen nieuwe vakantiewoningen meer vergund. Enkele jaren later is het principe van de vakantiewoningenstop opgenomen in het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (BD 3 augustus 2006). Verder is de vakantiewoningenstop vermeld in het managementplan voor het UNESCO-werelderfgoed Brugge (bijgetreden door het CBS op 25 mei 2012 en 6 juli 2012).

Tot slot werd de vakantiewoningenstop onder punt 283 van het beleidsprogramma 2019-2024 hernomen.

Aanbieden toeristsche logies in eigen woning

Het aanbieden van toeristische logies in een woning waar de aanvrager gedomicilieerd is, blijft wel mogelijk. Hiervoor is een omgevingsvergunning noodzakelijk.

Rand

Sinds 1 januari 2020 is er een regeling voor de vakantiewoningen in de randgemeenten van de stad van toepassing.

In dit reglement is een minimale vloeroppervlakte vastgesteld voor de vakantiewoning, een maximaal aantal slaapplaatsen, een minimaal aantal badkamers en toiletten, en een minimale oppervlakte voor slaapkamers, en gemeenschappelijke ruimtes.

Het reglement is niet van toepassing in de Brugse binnenstad, de Zeebrugse Strandwijk, en bepaalde zones in het ruimtelijk uitvoeringsplan Vissershaven te Zeebrugge. 

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media