Struikelstenen in Brugge

Vandaag zijn al bijna 100.000 Struikelstenen geplaatst in ruim tweeduizend steden in Europa. Struikelstenen herinneren aan alle slachtoffers van het nazisme: joden, politiek vervolgden, verzetsmensen, roma en sinti, homoseksuelen, zogenaamde ‘asocialen’ of mensen wiens leven de nazi’s niet waardig vonden…

Man fällt nicht über die Stolpersteine, du stolperst mit dem Kopf und dem Herzen.
Je valt niet over een Struikelsteen, je struikelt met je hoofd en je hart.

Gunter Demnig

Over struikelstenen

Struikelstenen herinneren aan alle slachtoffers van het nazisme: joden, politiek vervolgden, verzetsmensen, roma en sinti, homoseksuelen, zogenaamde ‘asocialen’ of mensen wiens leven de nazi’s niet waardig vonden…

De Struikelstenen zijn messing plaatjes, 10 x 10 cm, bevestigd op een kassei. De stenen worden geplaatst op het voetpad, voor de laatst gekende en vrijwillig gekozen woonplaats van een slachtoffer van het nazisme.

Bedenker van de Struikelstenen is de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.

In België zijn al Struikelstenen geplaatst in Brussel, Gent, Antwerpen, Kortrijk, Nieuwpoort, Leuven, Dendermonde, Sint-Niklaas, Lokeren, Luik, Bergen, Namen, Charleroi enz. De werkgroep ‘Struikelstenen Brugge’ wil er elk jaar ook in Brugge plaatsen.

De stenen herinneren op een tastbare wijze aan de terreur van het nazisme en fascisme. Het gebeurde niet ver weg en lang geleden, maar dichtbij. Mensen van bij ons waren er bij betrokken, als slachtoffer en als dader.

De Struikelstenen zijn een herinnering aan het feit dat democratie en mensenrechten waardevol en kwetsbaar zijn. Het is de taak van ons allen om de herinnering aan het verleden levendig te houden, de democratie en de mensenrechten te beschermen en een herhaling van soortgelijke feiten te voorkomen.

Struikelstenen

Plaats een Struikelsteen in Brugge

De werkgroep Struikelstenen Brugge wil, in samenwerking met de stad Brugge en de stichting Stolpersteine (Günter Demnig), elk jaar een vijftal Struikelstenen plaatsen in Brugge.

Het is de bedoeling om Struikelstenen te plaatsen voor slachtoffers van allerlei politieke of levensbeschouwelijke strekking, en bij voorkeur voor mensen die nog niet op andere manier herdacht worden (met een straatnaam of gedenkteken).

Heb jij suggesties? Bezorg je suggesties aan de werkgroep.

Info en verwijzingen

De werkgroep Struikelstenen is een initiatief van verschillende mensen en verenigingen in Brugge: Ellen De Soete (8 mei – coalitie), Kristof Van Mierop (Belgische Vriendenkring Neuengamme), Marieke Denolf (Huis van de Mens), Koen Goeminne, Francis Moeykens (Willemsfonds), Nele De Wachter (Beweging.net), Karl Duc (Avansa regio Brugge), Barbara Roose (Viva la Vida – Rebelle) e.a.

De werkgroep kan rekenen op de gewaardeerde medewerking van de stad Brugge: het Stadsarchief, de Erfgoedcel, Lokaal Mondiaal Brugge.

Bekijk het overzicht van waar er Struikelstenen liggen.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media