Door gezamenlijke actie wordt de strijd tegen eenzaamheid efficiënter gevoerd.

Waarom is de krachtlijn 'activeren' relevant in de strijd tegen eenzaamheid?

Na inspiratie volgt activatie, maar tussenin ligt er vaak een drempel. Om die te overbruggen bieden we ondersteuning op basis van onze expertise bij projecten over eenzaamheid. We hechten immers belang aan het engagement van andere organisaties en steden. Door gezamenlijke actie wordt de strijd tegen eenzaamheid efficiënter gevoerd.   

Op welke manier trachten we de krachtlijn 'activeren' vorm te geven?

Onze activerende projecten hebben twee doelen:  

  • Absolute cijfers van vereenzaming doen dalen
  • Meer verbondenheid creëren                

Via buddyprojecten “Babbelbuddy” en “Buddy’s voor Oekraïne” bieden we steun aan mensen die eenzaamheid ervaren. Wanneer eenzame mensen zich aanmelden of aangemeld worden door een derde, koppelen we ze aan een enthousiaste babbelbuddy. De buddy belt of spreekt af met de hulpvrager. Bij “Buddy’s voor Oekraïne” speelt de buddy ook een rol bij het integratieproces.

Het project “Verlicht Je Buurt” motiveert Bruggelingen om eenzame mensen een boodschap te sturen tijdens de kerstperiode. Met Vierkant Tegen Eenzaamheid bieden wij postkaarten aan. Ze worden verstuurd naar mensen die een positieve ‘boost’ kunnen gebruiken tijdens de donkere dagen. Sommige postkaarten worden teruggebracht naar ons, waarna we ze bezorgen aan welzijnsorganisaties met cliënten die kwetsbaar zijn of een verhoogd armoederisico hebben.

Het Brugse feest van verbondenheid is De Langste Stoel/Tafel. Bij De Langste Stoel zetten we in op een hogere verbondenheid binnen de buurt. We vragen buurtbewoners om hun stoel buiten zetten en in contact te treden met hun buren.

Elke actie is een samenwerking met geëngageerde Bruggelingen, vrijwilligers, Brugse (welzijn)organisaties en buurtcomités. Zij betrekken hun omgeving bij deze evenementen. Wij bieden maximale ondersteuning aan.

Activering gebeurt ook online. Bruggelingen met een projectidee mogen het delen via het Charter Vierkant Tegen Eenzaamheid op onze webpagina. Daarnaast kunnen mensen met een eenzaamheidsproblematiek terecht op het Sociaal Meldpunt op onze webpagina. Via onze Facebookgroep Vierkant Tegen Eenzaamheid Brugge delen we acties van partnerorganisaties.

Contactinformatie