Flavour (Food surplus and LAbour, the Valorisation Of Underused Resources)

Projectleider
Komosie vzw (BE)

Projectpartners
Stad Brugge, Panier de la Mer (FR), Vives Hogeschool, Marjon Bussines School Plymouth University (UK), Milieu en werk vzw(BE), Stad Mechelen (BE), Brighton & Hove Food Partnership (UK), Feedback Global (UK)

Budget
Totaal projectbudget: 4.330.155,00 euro.
Aandeel stad Brugge: 416.766,30 euro
Subsidie: 270.120 euro (60%) ERDF

Periode
01/09/2018-30/09/2022

Doelstellingen FLAVOUR
Stad Brugge wil inzetten op:
- De reductie van voedseloverschotten
- Toegang geven tot gezond voedsel voor mensen in nood
- De sociale economie steunen door nieuwe jobs te creëren.

Pilootproject: het voedseldistributieplatform
Het voedseldistributieplatform werd opgestart in samenwerking met de dienst leefmilieu en sociale economie.
Het platform verbindt lokale spelers, coördineerd het ophalen en verdelen van voedseloverschotten in Brugge en creërde nieuwe jobs binnen de sociale economie.

Verder werken met 'Foodlab'
De Stad kon dankzij Food Smart Cities For Development een Brugs foodlab opzetten en de voedselstrategie 'Bruggesmaakt' uitbouwen. Deze voedselstrategie werd opgebouwd rond stadslandbouw en korte keten maar ook rond voedselverlies. FLAVOUR werkt hier verder aan.

Meer informatie over Flavour en de projectpartners.
Meer informatie over Interreg 2 zeeën.

Download de FLAVOUR brochure

Update december 2020:

Ophalen en verdelen van voedseloverschotten
In juni 2020 is het distributieplatform van start gegaan met het ophalen en verdelen van voedseloverschotten.

Er zijn 3 doelgroepmedewerkers aan de slag.

Bij wijze van steekproef werd er per maand telkens een week geselecteerd en de leveringsbonnen van de ophalingen per winkel werden geanalyseerd. Met een korrel zout mag je er van uit gaan dat wekelijks gemiddeld 1.150 kg opgehaald werd.
FUSIONS (EU project) berekende dat 1 ton voedselverlies gelijk staat aan 3,2 ton CO2 uitstoot (FUSIONS, 2015, p157).
Omgerekend van juni tot november 2020 betekent 30 ton vermeden voedselverlies ongeveer 96 ton CO2 winst.

Tussen juni en november 2020 werden voornamelijk voedseloverschotten opgehaald bij: Albert Heijn, Aldi Sint - Kruis, Aldi Sint – Pieters, Aldi Assebroek, Bio-Planet, Carrefour Hypermarkt B-Park, Delhaize Sint - Kruis, Delhaize Sint – Michiels.

De organisaties van het distributieplatform in Brugge kunnen ingedeeld worden in 3 categorieën naar gelang hun activiteit ivm voedseloverschotten:
1) Organisaties die voedseloverschotten verdelen: sociale kruidenier, afhaalpunt, bedeling aan huis (De Kaba, Sint Vincentius Huize Fotini, Sint vincentius Steenbrugge, Sint Michiel Agape, Integraal, OCMW Oostkamp)
2) Organisaties die voedseloverschotten verwerken voor een doelgroep van buitenaf: sociaal restaurant en soepcafé (Poverello, Open Balie, Pas Partout Sobo, Sint Pieters Eet, Soepcafé Peterseliestraat, Kantel, Zeebrugge buurtwerk, Ecoswinkel)
3) Organisaties die voedseloverschotten in huis verwerken voor bewoners (Sock, Mensa)

Contactinformatie