Flavour (Food surplus and LAbour, the Valorisation Of Underused Resources)

Projectleider
Herwin (BE)

Projectpartners
Stad Brugge, Panier de la Mer (FR), Vives Hogeschool, Marjon Bussines School Plymouth University (UK), Milieu en werk vzw(BE), Stad Mechelen (BE), Brighton & Hove Food Partnership (UK), Feedback Global (UK).

Budget

  • Totaal projectbudget: 4.330.155,00 euro
  • Aandeel stad Brugge: 446.775,9 euro
  • Subsidie: 268.065,54 euro (60%) ERDF

Periode
01/09/2018-30/09/2022

Doelstellingen FLAVOUR

Stad Brugge wil in samenwerking met de projectpartners wil inzetten op:

  • De reductie van voedseloverschotten
  • Toegang geven tot gezond voedsel voor mensen in nood
  • Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring laten opdoen.

Pilootproject: het voedseldistributieplatform
Het voedseldistributieplatform werd opgestart in samenwerking met de diensten leefmilieu en sociale economie.
Het platform verbindt lokale spelers, coördineert het ophalen en verdelen van voedseloverschotten in Brugge en creëert nieuwe sociale tewerkstelling.

Ophalen en verdelen van voedseloverschotten
Sinds juni 2020 is het distributieplatform van start gegaan met het ophalen en verdelen van voedseloverschotten. In 2020 is er 34 ton voedselverlies vermeden.

Bij wijze van steekproef werd er per maand telkens een week geselecteerd en de leveringsbonnen van de ophalingen per winkel werden geanalyseerd.

In 2021 vermeden we 96 ton voedselverlies. Dit staat gelijk aan ongeveer 307 ton CO² winst. FUSIONS (EU project) berekende dat 1 ton voedselverlies gelijk staat aan 3,2 ton CO²  uitstoot (FUSIONS, 2015, p157).
 
Sinds 2020 halen we voedseloverschotten op bij: Albert Heijn, Aldi Assebroek, Aldi Sint-Kruis, Aldi Sint-Pieters, Bakkerij Lieven, Bioplanet, Carrefour B-park, Carrefour Sint-Andries, Colruyt Assebroek, Colruyt Sint-Pieters, Delhaize Sint-Kruis, Delhaize Sint-Michiels, Delhaize Sint-Pieters, Okay Loppem,  Carrefour Sint-Andries, Carrefour Scheepsdaele en Colruyt Sint-Andries.

De organisaties van het distributieplatform in Brugge delen we in drie categorieën naar gelang hun activiteit rond voedseloverschotten:

  1. Organisaties die voedseloverschotten verdelen: sociale kruidenier, afhaalpunt, bedeling aan huis (De Kaba, Sint Vincentius Huize Fotini, Sint vincentius Steenbrugge, Sint Michielsbeweging Agape, Integraal, OCMW Oostkamp, Sint Vincentius Blankenberge, Kantelhuis van Vincentius Sint-Kruis)
  2. Organisaties die voedseloverschotten verwerken voor een doelgroep van buitenaf: sociaal restaurant en soepcafé (Poverello, Open Balie, Pas Partout Sobo, Sint Pieters Eet, Soepcafé Peterselie, Kantel, Ecoswinkel, ’t Sas inloophuis en nachtopvang, Kruimelcafé Zedelgem, Huis met vele kamers, Uze plekke, Gempersteeg/ Covias, Freinet Context, Buurtsport Brugge, Route 36, De Garve)
  3. Organisaties die voedseloverschotten in huis verwerken voor bewoners (Sock, Mensa, De Kantel jeugdzorg, vzw De Patio )

 Er zijn momenteel vier doelgroepmedewerkers aan de slag.

Training guide

FLAVOUR heeft ook een gids ontwikkeld voor coaches. Hierin kan je materiaal terugvinden over voedselveiligheid, coaching en hygiëne. De gids geeft ondersteuning voor werkvloerbegeleiders, coaches en managers bij het opleiden van hun personeel, sociale werknemers en vrijwilligers.

Verder werken met 'Foodlab'
De Stad kon dankzij Food Smart Cities For Development een Brugs foodlab opzetten en de voedselstrategie 'Bruggesmaakt' uitbouwen. Deze voedselstrategie werd opgebouwd rond stadslandbouw en korte keten maar ook rond voedselverlies. FLAVOUR werkt hier verder aan.

Meer weten?

Contactinformatie