Het stereotiepe beeld van de ouder wordende eenzame Belg achter het vensterraam is achterhaald.

Waarom is de krachtlijn 'informeren' relevant in de strijd tegen eenzaamheid?

Eenzaamheid bestaat zo lang als er mensen leven. Toch is de brede kennis over het thema beperkt, waardoor we vaak foute veronderstellingen maken of onvolledige conclusies trekken. Het stereotiepe beeld van de ouder wordende eenzame Belg achter het vensterraam is achterhaald.

Via de pijler “informeren” willen we op basis van objectieve en empirische informatie, de bestaande stereotyperingen en misvattingen doorbreken.

Op welke manier trachten we de krachtlijn 'informeren' vorm te geven?

We kunnen de empirische kennis over eenzaamheid vergroten door verschillende initiatieven en concepten. Het Stellingenspel ‘Verbonden met (n)iemand’ is hier een voorbeeld van. Het spel bevat diverse stellingen over eenzaamheid, ontwikkeld in samenwerking met diverse professoren. Het antwoord op de stellingen wordt gegeven op basis van empirisch onderzoeksmateriaal. We bieden het spel aan bij scholen, jeugdbewegingen en seniorenverenigingen.

Online trachten we de kennis over het thema te verhogen met het concept “Wist je dat?!”.

Wist je dat …

bij bijna 6 van de 10 mensen “gewoon een praatje maken” al helpt tegen eenzaamheid.

Het concept gebruiken we op diverse manieren. We posten er wekelijks over op de Facebook- en Instagrampagina van Vierkant Tegen Eenzaamheid. Ook in de podcast“Planeet Eenzaam” komt het item aan bod.

Daarnaast worden er regelmatig studiemomenten georganiseerd over het thema eenzaamheid, met ruimte voor vorming. Dat gebeurde al voor studenten van Universiteit Gent en van Kunstacademie Brugge. Het interactieve studiemoment wordt ondersteund door het Stellingenspel “Verbonden met (n)iemand”.

Op de webpagina van Vierkant Tegen Eenzaamheid delen we kennis over het thema Eenzaamheid, onder het blokje Eenzaamheid herkennen”. Je vindt er de onderdelen “Wat is eenzaamheid?,Eenzaamheidsschaal: doe de test en Podcast: Planeet Eenzaam.

Contactinformatie