Veelgestelde vragen over parkeren in Brugge

Hieronder vind je een lijst met veelgestelde vragen, ingedeeld volgens thema.

Parkeren in het centrum als bewoner

Heb je je domicilie in de binnenstad? Dan krijg je in het grootste deel van de binnenstad vrijstelling op het betaald parkeren.

Je parkeert in de binnenstad op reglementaire parkeerplaatsen gratis en zonder tijdsbeperking. Deze regeling geldt niet in de poort- en hoofdwinkelstraten. Voor een parkeervergunning voor een 3de of 4de wagen moet je betalen. 

In de volledige binnenstad geldt het betaald parkeren elke dag van 9.00 tot 20.00 uur.

Raadpleeg op deze kaart het parkeerplan voor de zone binnenstad. Je vindt er ook een lijst van alle straten in de binnenstad met betaald parkeren. 

Je kunt als bewoner met een domicilie in de binnenstad 2 gratis digitale parkeervergunningen aanvragen. Voor het 3de en 4de vignet betaal je jaarlijks € 150.

Vraag je digitale parkeervergunning voor bewoners aan

Ja, dat kan. In de binnenstad zijn de eerste 2 parkeervergunningen gratis. Een 3de en 4de parkeervergunning kost € 150 per jaar en is geldig voor een ondeelbare periode van 1 jaar vanaf de datum van uitreiking. Per wooneenheid kun je maximaal 4 parkeervergunningen krijgen. 

Dat kan. Je kunt bezoekerscodes kopen. Deze kosten € 1 euro voor 4 uur parkeertijd of € 0,25 voor 1 uur.

Vraag je bezoekerscodes aan

In deze straten wordt er bewust gekozen om voldoende rotatie te houden voor het cliënteel van de handelaars. Je kunt er als bewoner, zorgverstrekker of autodeler dus wel parkeren maar je moet er betalen. De vrijstelling op het betaald parkeren geldt hier dus niet. 

Het gaat om de volgende assen:
Langestraat, Hoogstraat, Mallebergplaats, Philipstockstraat, Vlamingstraat, Gentpoortstraat, Katelijnestraat, Mariastraat, Sint-Jakobsstraat, Ezelstraat, Smedenstraat, Zuidzandstraat, Steenstraat. In de Noordzandstraat en Geldmuntstraat is er geen betaald parkeren. Deze straten zijn aangeduid op deze kaart.

Neen, enkel bewoners die ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van een bewonerszone kunnen een parkeervergunning aanvragen voor de zone waarin ze wonen.

Parkeren in een deelgemeente als bewoner

Doordat in de binnenstad het betaald parkeren geldt, kan de parkeerdruk verschuiven naar de aangrenzende deelgemeenten. Om te vermijden dat bezoekers er een hele dag hun wagen komen parkeren, is daar een blauwe zone ingevoerd met vrijstelling voor de bewoners die in de zone wonen.
In de blauwe zone kun je als bezoeker elke dag van de week, van 9.00 tot 18.00 uur, maximaal 4 uur gratis parkeren als je je blauwe parkeerschijf correct gebruikt.

Ja, dat kan. Ook in de blauwe zone deelgemeenten zijn de 1ste en de 2de parkeervergunningen gratis. Een 3de en 4de parkeervergunning kost, net zoals in de binnenstad, € 150 per jaar. Je kunt maximaal 4 parkeervergunningen aanvragen in de Parkeerwinkel.

Nee, de blauwe zone geldt alleen in afgebakende zones in Sint-Michiels, Sint-Andries, Assebroek, Sint-Kruis en Sint-Jozef. Christus-Koning is volledig blauwe zone. De straten in deze blauwe zones liggen op tot ongeveer 5 minuten wandelen van de ring van Brugge.

Belangrijk: Ook in de omgeving van AZ Sint-Lucas en in de strandwijk van Zeebrugge (van 1 juni tot 30 september) geldt er een afzonderlijke blauwezonereglementering.

Bekijk het gedetailleerd stadsplan met een overzicht van de straten die in de nieuwe blauwe zone liggen.

Klik hier voor de blauwe zone Strandwijk in Zeebrugge 

In Assebroek (Gaston Roelandtsplein), Sint-Kruis (de omgeving kerk Moerkerkse Steenweg ) en in Sint-Michiels (in de Rijselstraat van de Dorpsstraat tot aan de Wittemolenstraat) geldt de blauwe zone.

In deze blauwe zone mag je van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur maximaal 2 uur parkeren als je je blauwe parkeerschijf correct gebruikt.

Heb je je domicilie in de blauwe zone in je deelgemeente, dan kun je een parkeervergunning aanvragen om er gratis en onbeperkt te parkeren.

Een voorbeeld: Je woon in de blauwe zone Sint-Kruis. Kun je met je parkeervergunning ook gratis en onbeperkt parkeren in de blauwe zone Sint-Michiels?

Nee, dat kan niet. Je kunt enkel in je eigen blauwe zone Sint-Kruis gratis en onbeperkt parkeren.

Wil je parkeren in de blauwe zone Sint-Michiels, dan moet je blauwezoneregeling respecteren. Dat betekent dat je er maximaal 4 uur kunt parkeren als je je blauwe parkeerschijf correct gebruikt.

Vraag je parkeervergunning aan

In het venster van de blauwe parkeerschijf duid je het moment van aankomst aan. Plaats de pijl van de parkeerschijf op het streepje dat volgt op het tijdstip van aankomst.

De indeling op de schijf gebeurt in tijdsperiodes van een half uur. Kom je dus om 10.05 uur aan, dan schuif je de pijl op 10.30 uur. In de nieuwe blauwe zones in de deelgemeenten mag je maximaal 4 uur gratis parkeren. In dit geval mag je er dus parkeren tot 14.30 uur.

Neen, enkel bewoners die ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van een bewonerszone kunnen een parkeervergunning aanvragen voor de zone waarin ze wonen. 

Parkeren in de deelgemeenten voor je werk

Je kunt onbeperkt en 7 dagen op 7 parkeren in de blauwe zone in de deelgemeente waar het bedrijf gevestigd is. Je kunt hiervoor een digitale parkeervergunning aanvragen.

Lees meer over de parkeervergunning voor deelgemeenten

Dat kan niet. Als je bedrijf in de binnenstad is gevestigd, dan val je onder de reglementering die in de binnenstad geldt. Je kunt wel een voordeeltarief aanvragen om in de binnenstad te parkeren.

Digitale parkeervergunning bewoners

Nee, dat moet niet. De parkeervergunning is digitaal. Dat betekent dat je nummerplaat geregistreerd is. 

De nummerplaten van de voertuigen worden gescand. Tijdens de controles krijgen de parkeerwachters automatisch een signaal dat er een digitale parkeervergunning gekoppeld is aan je nummerplaat. Daardoor ben je vrijgesteld van betalend parkeren.

Ja, dat kan. 

 • Als het een firmawagen betreft, moet je een attest laten invullen door je werkgever, die bevestigt dat je permanent over de bedrijfswagen beschikt. 
 • Voor een leasewagen moet je een kopie meebrengen van de overeenkomst tussen de leasingmaatschappij en de leasingnemer. 
 • Als de wagen ingeschreven staat op naam van iemand anders, moet je een attest hebben van de verzekeringsfirma dat aantoont dat jij de hoofdbestuurder bent.

Ja, dat kan.
Als je over een nieuwe nummerplaat beschikt of tijdelijk met een vervangwagen rijdt, geef je dit door aan de Parkeerwinkel via het e-loket of aan de balie in het Huis van de Bruggeling. Breng de nummerplaatgegevens en de originele documenten van de (vervang)wagen mee. Je bewonersvergunning wordt aangepast zolang je met de vervangwagen rijdt. Vergeet niet dat je de Parkeerwinkel opnieuw moet verwittigen als je terug over je eigen voertuig beschikt.  

Nee, de eerste 2 digitale parkeervergunningen zijn voor onbepaalde duur geldig.

De 3de (en 4de) digitale parkeervergunning voor bewoners is geldig voor 1 jaar vanaf de datum van uitreiking. Je moet die dus jaarlijks vernieuwen. Je kunt dit digitaal doen of via de Parkeerwinkel in het Huis van de Bruggeling. Minstens 1 maand voor het vervallen van de digitale parkeervergunning krijg je een bericht van de Parkeerwinkel met de vraag of je je digitale vergunning tegen betaling (€ 150) wil verlengen.

Via het e-loket kun je ook je nummerplaat wijzigen. Voor een adreswijziging moet je zelf naar de Parkeerwinkel gaan.

De eerste 2 digitale parkeervergunningen zijn voor onbepaalde duur geldig.
Een 3de (en 4de) digitale parkeervergunning is geldig voor 1 jaar vanaf de datum van uitreiking. Je moet deze dus jaarlijks vernieuwen.

Zodra je je aanvraag tot domiciliëring gedaan hebt bij de dienst Bevolking, kun je in de Parkeerwinkel een voorlopige parkeervergunning aanvragen. Deze voorlopige vergunning is maximaal 3 maanden geldig.

Zodra de wijkagent is langsgeweest is en je identiteitskaart aangepast is, kun je een permanente parkeervergunning aanvragen.

Dat kan niet. Je kunt alleen een parkeervergunning krijgen voor een zone waarin je je domicilie hebt.

Parkeren in de binnenstad als bezoeker

 • Parkeer bij voorkeur in een randparking of park & ride. Je parkeert er gratis en onbeperkt.
 • In Parking Station parkeer je heel voordelig. Een hele dag parkeren kost er € 6,10. Met je ticket van de parking neem je bovendien gratis de bus naar de binnenstad en terug. 
 • In de binnenstad zijn er ook ondergrondse publieke parkings waar je goedkoper parkeert dan bovengronds.

Bekijk de overzichtskaart van parkings in Brugge.

Dat kan. De volledige binnenstad is een betalende zone waar je elke dag (dus ook op zon- en feestdagen) betaalt om te parkeren. Je kunt er maximaal 4 uur parkeren en betaalt € 2,50 voor het 1ste uur en voor de volgende uren € 3,50, € 4,50 en  € 5,50 euro, met een maximum van € 16 voor 4 uur.

Je start met een minimum van € 0,10 en kiest zelf voor welk bedrag je wenst te parkeren. Met elke inworp van € 0,10 of meer verleng je de parkeerduur.

Je kunt aan de parkeerautomaat cash of met je bank- of kredietkaart betalen. Je kunt ook via sms naar 4411 of via de app betalen. Belangrijk hierbij is dat je naast je nummerplaat ook altijd het nummer van de parkeerautomaat ingeeft. Mobiel parkeren via sms kost minimaal € 0,30 (€ 0,15 per verzonden/ontvangen bericht), via de app betaal je per sessie € 0,35 aan transactiekosten. 

Bovengronds parkeren is gratis van 20.00 tot 9.00 uur. 

Het avondtarief laat je toe om goedkoop ondergronds te parkeren in de publieke parkings van Interparking (Centrum-Zand, Pandreitje, Katelijne en Zilverpand). Je betaalt een vast tarief van € 3 vanaf 18.00 tot 7.00 uur, elke dag van de week.

Het avondtarief geldt niet in Parking Langestraat (Alfapark) en in Parking Station.

Zowel in de binnenstad als in de deelgemeenten zijn er parkeerplaatsen die exclusief voorbehouden zijn voor kortparkeren. Bekijk de overzichtskaart

Je kunt op deze parkeerplaatsen gratis parkeren, maar niet langer dan 30 minuten. De controle gebeurt aan de hand van een sensor die in het parkeervak zit.

Op alle andere parkeerplaatsen in de binnenstad kun je ook kiezen voor het kortparkeertarief. Voor € 0,10 euro parkeer je dan maximaal 30 minuten.

Ja. Als je een motorfiets op een betalende parkeerplaats parkeert, dan moet je betalen en een parkeersessie starten.

Parkeren voor werknemers in de binnenstad

 • Parkeer als werknemer bij voorkeur in een randparking of park & ride. Je parkeert er gratis en onbeperkt.
 • In Parking Station parkeer je heel voordelig. Een hele dag parkeren kost er € 6,10. Met je ticket van de parking neem je bovendien gratis de bus naar de binnenstad en terug.
 • In de binnenstad zijn er ook ondergrondse publieke parkings waar je goedkoper parkeert dan bovengronds.

Als je in de binnenstad werkt, kun je een werknemersabonnement kopen voor de publieke parkings en dit naargelang van de beschikbaarheid. Bekijk meer info op de website van Interparking of Alfapark (Parking Langestraat).

Werk je als werknemer of zelfstandig in de binnenstad, dan je gebruikmaken van het werktarief om bovengronds te parkeren. Je betaalt dan € 3 euro per dag, van 9.00 tot 20.00 uur en dit elke dag van de week.

Lees meer over het werktarief en vraag het online aan.

Als je van dit tarief wilt genieten, geef je je nummerplaat in in de parkeerautomaat en kies je het scherm 'werknemersparkeren' (dit kan alleen als je op voorhand geregistreerd bent in de Parkeerwinkel).

Je betaalt € 3 en kunt de volledige dag bovengronds parkeren op de voorziene betalende parkeerplaatsen.

Sinds 1 februari 2023 kun je dit goedkopere tarief ook activeren via sms of app. Beschik je nu al over een werktarief, dan moet je je wel eerst nog opnieuw registeren. Dit kan in de Parkeerwinkel of via het e-loket. Je abonnement is vastgekoppeld aan je nummerplaat die door 4411 automatisch wordt gevalideerd bij het starten van een parkeersessie. Het juiste tarief wordt automatisch in rekening gebracht zonder dat je hiervoor iets moet doen. Je hoeft dus ook niet meer naar de parkeerautomaat te wandelen. Je ontvangt een maandelijkse afrekening van je factuur. 

Mobiel parkeren via sms kost je minimaal € 0,30 (€ 0,15 per verzonden/ontvangen bericht), via de app betaal je per sessie € 0,35 transactiekosten.

Ja, dit kan op alle randparkings en park & rides met uitzondering van park & ride Jan Breydel. Lees hier meer.

Ja. Vraag dit op voorhand aan bij de dienst Verkeersbelemmeringen van de politie. Zij onderzoeken en beoordelen je aanvraag. De kaart moet altijd zichtbaar achter de voorruit in het voertuig liggen.

Meer info over het tariefreglement gebruik openbaar domein vind je op de website van de lokale politie.

Ja, er is een parkeerregeling voor voertuigen van instellingen voor personen met een handicap, voor voertuigen voor thuiszorg en voor verpleging in georganiseerd verband en voor voertuigen van individuele zorgverstrekkers.

De specifieke modaliteiten van de parkeerregeling lees je op deze website.

Parkeren voor cursisten volwassenonderwijs in de binnenstad

 • Parkeer bij voorkeur in een randparking of park & ride. Je parkeert er gratis en onbeperkt.
 • In Parking Station parkeer je heel voordelig. Een hele dag parkeren kost er € 6,10. Met je ticket van de parking neem je bovendien gratis de bus naar de binnenstad en terug. 
 • In de binnenstad zijn er ook ondergrondse publieke parkings waar je goedkoper parkeert dan bovengronds.
   

Ja, je kunt voor een forfait van € 5 per dag op de betalende parkeerplaatsen parkeren, dit op de dag waarop de cursus plaatsvindt. Het cursistentarief is niet geldig in de hoofdwinkel- en -poortstraten.

Vraag het parkeertarief voor cursisten aan.

Parkeren voor personen met een handicap

Je kunt onbeperkt en gratis parkeren op de voorziene parkeerplaatsen én - reglementair - op alle bovengrondse betalende parkeerplaatsen in de binnenstad en de rand. Dit geldt ook in de winkel- en poortstraten.

Uitzonderingen

 • Je kunt maximaal 30 minuten parkeren op kortparkeerplaatsen
 • Op de kiss & ride zones aan het station mag je niet onbeperkt en gratis parkeren.

Nee, dat is niet nodig. De kaart met het statuut ‘personen met een handicap’ is voldoende. 

Parkeerautomaten en retributies

Als het toestel defect is en je ook niet via sms of app kunt betalen, ga dan naar een andere parkeerautomaat in de buurt.

De parkeerretributie bedraagt € 40. De retributie wordt achter de ruitenwisser gelegd (of, als er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig).   
 

Stuur je klachten of betwistingen binnen de 60 dagen volgend op de datum van de betalingsuitnodiging naar de Parkeerwinkel per mial naar parkeren@brugge.be of per brief naar Parkeerwinkel, Frank van Ackerpromenade 2, 8000 Brugge.

Je kunt geen duplicaat van het retributieticket opvragen. Bij de Parkeerwinkel in het Huis van de Bruggeling kun je wel alle info opvragen die nodig is om een retributie te betwisten of te betalen.

Je moet kunnen aantonen dat het voertuig waarvan de nummerplaat verkeerd werd ingegeven op dat moment niet in de binnenstad geparkeerd stond. Dat kan aan de hand van een schrappingsbewijs.

Als je, om welke reden dan ook, geen ‘Q’ meer kan sturen, dan loopt de parkeersessie automatisch op zijn einde om 20.00 uur of na 4 uur parkeren (afhankelijk van wat eerst bereikt wordt). 

Omdat je de sessie startte met een specifiek gsm-nummer, kan je deze enkel met hetzelfde nummer doen stoppen.

Contact

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media