Thema is
Cultuur
Publicatiedatum is

24 APRIL 2024

Willy Lustenhouwerplein officieel ingehuldigd

Het plein bevindt zich op de site van het voormalig militair hospitaal aan de Peterseliestraat. Er staan bankjes waar je je 'vanachter' kunt zetten.

Willy Lustenhouwer

Willy Lustenhouwer was de artiestennaam van Willy Lapouter (1920-1994). Hij was een befaamde Vlaamse zanger, muzikant, conferencier en radio- en televisiepresentator. Er is nu een pleintje naar hem genoemd. Het Willy Lustenhouwerplein bevindt zich op de site van het voormalig militair hospitaal aan de Peterseliestraat. 

Als conferencier gaf Willy Lustenhouwer tien onemanshows waarin hij heel wat Brugse typetjes in sappig Brugs dialect speelde. Zijn bekendste liedje is ‘Zie je van Brugge? Zet je van achter’. Een groot deel van Lustenhouwers oeuvre is ondergebracht in het Brugse Stadsarchief.

Begin 2019 werd een petitie op Facebook gelanceerd om een straatnaam te wijden aan de nagedachtenis van Willy Lustenhouwer. Dit initiatief kreeg brede steun van de bevolking. Meer dan 1.200 mensen schaarden zich achter dit idee, wat getuigt van het blijvende respect van de Bruggelingen voor Willy Lustenhouwer.

Dankzij de ijverige inspanningen van de Stedelijke Commissie voor Toponymie en Straatnamen, en dankzij de inzet van initiatiefnemer Koen De Brabander en Willy’s dochter is deze wens nu – dertig jaar na zijn overlijden - werkelijkheid geworden. 

Bord straatnaam Willy Lustenhouwer

Uitnodigende zitbanken

Op 28 april 2020 keurde de gemeenteraad het voorstel voor deze straatnaam definitief goed. Het bijschrift op het straatnaambordje luidt: Tv-presentator en conferencier, 1920-1994.

Het Willy Lustenhouwerplein bevindt zich op de site van het voormalig militair hospitaal aan de Peterseliestraat. Willy Lustenhouwers bekendste hit ‘Zieje van Brugge? Zet je vanachter’ kan en mag je hier letterlijk nemen. Iedereen kan zich ‘vanachter’ zetten op de uitnodigende zitbanken langs het wandelpand aan de achterzijde van de site om te genieten van de rust, het groen of een gezellige babbel.

Bovenste foto: collectie Stadsarchief Brugge, vervaardigd door Jan Van Belle

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media