Rouwen in de publieke ruimte

Verlies, rouw, zorg, ziekte… zetten het leven ondersteboven en maken heel wat emoties bij je los. Op die momenten kan het helpen om ergens een plekje te vinden om even tot rust te komen en de gevoelens die je ervaart een plaats te geven. In Brugge kan je hiervoor op verschillende locaties terecht:

Wensbomen
Troostplekken
Onvoltooid

Wensbomen

Natuur zorgt voor rust, bezinning en brengt troost bij mensen die hier nood aan hebben. Bomen geven hoop door telkens opnieuw te groeien en bloeien.

Lijnen van verbinding.
Zorgverleners, mensen met een chronische ziekte en/of zorgnood en mantelzorgers zijn met elkaar verbonden. Hier is er ruimte voor stilte en beschutting.

Je wens krijgt vleugels.
Wie wil kan een wens stoppen in één van de vogelkastjes. Of mail je wens naar (mantelzorg.wvl@samana.be).

Een initiatief van AZ Sint-Lucas Brugge, Agentschap voor Natuur en Bos, Samana en CM Gezonde Buurt.


Troostplekken

WZC Westervier

In Brugge is er sinds oktober 2020 een troostplek op WZC Westervier (Speelpleinlaan 44 - Sint-Kruis).
Een troostplek is een rustig en/of groen plekje in een buurt, stad of gemeente: een plek die voor iedereen toegankelijk is, ook over culturen en religies heen.
Het is een plek waar je ruimte en troost kunt vinden en waar de rust helend kan werken. Je kan er alleen vertoeven of ook anderen ontmoeten.

Een initiatief van Ferm.

Troostplek Male

Naast de parochiekerk van Male (Brieversweg) richtte Stad Brugge een nieuwe troostplek (of stilteplek) in. De site omvat een rustbank, een kunstwerk en heel veel bloemen.

De vraag voor het aanleggen van de stilteplek ging uit van de Parochie Sint-Thomas Van Kantelberg. Het Brugse stadsbestuur ging hier graag op in. Met deze stilteplek hebben inwoners een gepaste plaats om te rouwen. Ook kunnen lotgenoten er samen komen om te spreken over rouw, verlies en verdriet.

De Stad plaatste er een nieuwe rustbank en kunstenaar Filiep Vandenberghe zorgde voor een passend kunstwerk in cortenstaal. Door het aanbrengen van een hellend vlak naar de tuin, is de stilteplek toegankelijk voor iedereen.  Via wegwijzers kunnen bezoekers de tuin vlot terugvinden.


OnvoltooidIn het provinciedomein Tillegembos vind je de mijmerplek ‘ONVOLTOOID’. De site werd genoemd naar het aanwezige kunstproject van Els Vermandere. Zeven beelden geven er uitdrukking aan verschillende aspecten van verlies. Centraal staat een grote eik, omgeven door bankjes en groen.
Met dit troostmonument wil men mensen die moesten afscheid nemen van een kind een permanente plaats geven waar ze terechtkunnen met hun emoties en gedachten.

Een initiatief van de vzw Ouders Van een Overleden Kind (OVOK) en de werkgroep Wereldlichtjesdag.


 

Contactinformatie