Rouwen in de publieke ruimte

Verlies, rouw, zorg, ziekte … zetten het leven ondersteboven en maken heel wat emoties bij je los. Op die momenten kan het helpen om ergens een plekje te vinden om even tot rust te komen en de gevoelens die je ervaart een plaats te geven. In Brugge kan je hiervoor op verschillende locaties terecht:

Troostplekken

Wensbomen

Onvoltooid

Troostplekken

Klik hier om de troosplekwandeling in Sint-Kruis te downloaden. 

Een troostplek is een rustig en/of groen plekje in een buurt, stad of gemeente: een plek die voor iedereen toegankelijk is, ook over culturen en religies heen.
Het is een plek waar je ruimte en troost kunt vinden en waar de rust helend kan werken. Je kan er alleen vertoeven of ook anderen ontmoeten.

 

WZC Westervier

Locatie: Speelpleinlaan 44, Sint-Kruis

Toegang: Via de Mote, langs het poortje in de moestuin.

Deze rustgevende plek bij WZC Westervier, verscholen achter de Mote, nodigt je uit om te vertragen en te genieten van de rust en schoonheid van de natuur. Laat je troosten door de groene omgeving en de zorgzame sfeer van deze bijzondere locatie.

 

Kerk Heilige Kruisverheffing

Locatie: Moerkerkse Steenweg 192, Sint-Kruis

Toegang: In de kerk, de troostplek bevindt zich aan de linkerkant.

Foto van de troostplaats in de kerk.

De Kerk Heilige Kruisverheffing, een plek van bezinning en troost. Stap binnen in deze historische kerk en vind rust en sereniteit in de troostplek aan de linkerkant. Een oase van kalmte in het hart van Sint-Kruis.

 

WZC Van Zuylen

Locatie: Geralaan 50, Sint-Kruis

Toegang: De troostplek bevindt zich bij het water in de tuin van WZC Van Zuylen.

De foto is decoratiefde foto is decoratief

De prachtige tuin van woonzorgcentrum Van Zuylen is een plek van troost en verbinding. Aan het water, omringd door de schoonheid van de natuur, vind je de perfecte plek om even tot rust te komen en te genieten van de stilte.

 

't Veldzicht

Locatie: Zuidervaartje 1, Sint-Kruis

Toegang: De troostplek bevindt zich in de tuin van 't Veldzicht.

Foto van de troostplek 't Veldzicht

Geniet van de rust en groene pracht in de tuin van 't Veldzicht. Deze charmante plek is ideaal om te ontspannen en te reflecteren. Voel de troostende aanwezigheid van dit groene toevluchtsoord.

 

Troostplek Male

Locatie: Peelaertplein, Male

Toegang: De troostplek bevindt zich rechts naast de kerk.

Foto van de troostplek in Male

De vraag voor het aanleggen van de stilteplek ging uit van de Parochie Sint-Thomas Van Kantelberg. Het Brugse stadsbestuur ging hier graag op in. Met deze stilteplek hebben inwoners een gepaste plaats om te rouwen. Ook kunnen lotgenoten er samen komen om te spreken over rouw, verlies en verdriet.

De Stad plaatste er een nieuwe rustbank en kunstenaar Filiep Vandenberghe zorgde voor een passend kunstwerk in cortenstaal. Door het aanbrengen van een hellend vlak naar de tuin, is de stilteplek toegankelijk voor iedereen.  Via wegwijzers kunnen bezoekers de tuin vlot terugvinden.


Troostwandelingen

Nood aan een moment van rust, troost of verbondenheid?
Verzet dan even je gedachten tijdens een helende troostwandeling. De werkgroep Zorgzaam Sint-Kruis stippelde twee troostwandelingen uit, waarbij je langs 5 troostplekken in de deelgemeente passeert. De plaatsen zijn voor iedereen toegankelijk, het hele jaar door. 
De routes vind je via deze kaart. 

De troostplekken en de daarbijhorende wandelingen zijn een initiatief van Zorgzaam Sint-Kruis in samenwerking met bovengenoemde organisaties en Ferm.


Wensbomen

Natuur zorgt voor rust, bezinning en brengt troost bij mensen die hier nood aan hebben. Bomen geven hoop door telkens opnieuw te groeien en bloeien.

Lijnen van verbinding.
Zorgverleners, mensen met een chronische ziekte en/of zorgnood en mantelzorgers zijn met elkaar verbonden. Hier is er ruimte voor stilte en beschutting.

Je wens krijgt vleugels.
Wie wil kan een wens stoppen in één van de vogelkastjes. Of mail je wens naar (mantelzorg.wvl@samana.be).

Een initiatief van AZ Sint-Lucas Brugge, Agentschap voor Natuur en Bos, Samana en CM Gezonde Buurt.

 


OnvoltooidIn het provinciedomein Tillegembos vind je de mijmerplek ‘ONVOLTOOID’. De site werd genoemd naar het aanwezige kunstproject van Els Vermandere. Zeven beelden geven er uitdrukking aan verschillende aspecten van verlies. Centraal staat een grote eik, omgeven door bankjes en groen.
Met dit troostmonument willen we mensen die moesten afscheid nemen van een kind een permanente plaats geven waar ze terechtkunnen met hun emoties en gedachten.

Een initiatief van de vzw Ouders Van een Overleden Kind (OVOK) en de werkgroep Wereldlichtjesdag.


 

Contactinformatie