RUP 214 Fort Lapin

Het gemeentelijk Ruimtelijk UitvoeringsPlan (RUP) Fort Lapin werd op 26 februari 2024 definitief vastgesteld door de gemeenteraad. Vanuit de toezichtsregeling op lokale ruimtelijke uitvoeringsplannen kon de Vlaamse Regering en/of de deputatie dit RUP schorsen. Deze schorsingstermijn is ondertussen voorbij en er werd niet overgegaan tot schorsing. Het gemeenteraadsbesluit met de definitieve vaststelling werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 23 april 2024. Dit RUP treedt 14 dagen na deze bekendmaking in werking.  Bekijk de documenten van het ruimtelijk uitvoeringsplan Fort Lapin.

Wat is een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP)?

Een RUP is een plan waarin voor een bepaald gebied de bestemming wordt vastgelegd. Een RUP geeft aan waar er mag gebouwd worden, hoe groot en hoe hoog de gebouwen mogen zijn, welke handelsactiviteiten er mogen uitgeoefend worden, of er groenzones mogen of moeten aangelegd worden.

Waarover gaat dit RUP?

Het RUP Fort Lapin gaat over het gebied ten zuiden van de Pannebekestraat. De contouren van het RUP zijn:

  • in het noorden: de Pannebekestraat
  • in het oosten: de Koolkerkse Steenweg en de Noorweegse Kaai (ter hoogte van de keukenwinkel)
  • in het zuiden: het kanaal Gent-Oostende
  • in het westen: de Havenstraat – Krommestraat – Dudzeelse Steenweg (met inbegrip van de woningen tussen de steenweg en de L. Coiseaukaai)

Ruimtelijke mogelijkheden beter benutten

Met dit RUP Fort Lapin willen we de huidige bestemmingsplannen (BPA Fort Lapin en het zuidelijk deel van het BPA Koolkerkse Steenweg), die dateren uit de jaren negentig, vervangen en de ruimtelijke mogelijkheden actualiseren.

Het versterken van de ruimtelijke kwaliteiten van Sint-Jozef staat hierbij voorop. Langs de ring vinden we een verdere invulling met grootschalige detailhandel (baanwinkels) niet langer wenselijk. Hier wordt kwalitatief stedelijk wonen mogelijk gemaakt met voldoende aantrekkelijke publieke ruimtes, voldoende groen en veilige en kwalitatieve wandel- en fietspaden.

Historiek

Ontwerp RUP

-

Op basis van de ontvangen adviezen, opmerkingen, vragen en suggesties naar aanleiding van de plenaire vergadering op 16 februari 2022 en de infomarkt op 23 februari 2022 werd het voorontwerp RUP aangepast tot een ontwerp RUP. Dit ontwerp RUP werd op 30 mei 2023 voorlopig vastgesteld door de gemeenteraad.

Van 14 augustus tot en met 13 oktober 2023 werd hierover een openbaar onderzoek gehouden. Tijdens deze periode konden opmerkingen en bezwaren geformuleerd worden op het ontwerp-RUP. Daarna bundelde het aan de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (afgekort ‘GECORO’) alle binnengekomen adviezen, opmerkingen en bezwaren te bundelen en bracht een gemotiveerd advies uit  bij de gemeenteraad, die op 26 februari 2024 het RUP definitief vaststelde. Na deze definitieve vaststelling hadden de Vlaamse Regering en de Deputatie van de provincie West-Vlaanderen 30 dagen tijd om het RUP eventueel te schorsen. Op 23 april 2024 publiceerden we het RUP in het Belgisch Staatsblad en 14 dagen later treed dit in werking.

Fase Voorontwerp

Stad Brugge zette vervolgens het voorontwerp RUP Fort Lapin verder op punt, rekening houdend met de beslissing van 12 november 2019. 

De visie werd verder verfijnd met als resultaat een voorontwerp RUP. Het college keurde dit voorontwerp goed op 6 december 2021 en besliste om in deze fase de bewoners in het gebied op de hoogte te brengen van deze plannen via een infomarkt. Op de infomarkt, die doorging op 23 februari 2022, was het mogelijk om vragen te stellen, opmerkingen te maken en suggesties te formuleren.

We vroegen ook advies aan de GECORO (gemeentelijke commissie van ruimtelijke ordening), de deputatie van de provincie West-Vlaanderen, het departement Omgeving en andere overheidsadministraties. We bespraken hun adviezen op de plenaire vergadering op 16 februari 2022.

Scopingnota

Alle ontvangen inspraakreacties en adviezen verwerkte Stad Brugge in een scopingnota. Daarin geeft de Stad aan hoe in de verdere opmaak van het RUP omgegaan zal worden met deze adviezen en inspraakreacties. Verder bepaalt de scopingnota de te onderzoeken ruimtelijke aspecten en de effectbeoordelingen die moeten worden uitgevoerd, alsook de methode ervan.

Startfase

-

Van 9 november 2018 tot en met 7 januari 2019 werd een publieke raadpleging gehouden over de startnota en procesnota van het RUP Fort Lapin. Tijdens dezelfde periode wonnen we adviezen in van onder meer de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (GECORO), de deputatie van de provincie West-Vlaanderen en verschillende Vlaamse overheidsinstanties. Op 3 december 2018 vond het participatiemoment plaats in De Korf. 

Zone RUP Fort Lapin

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media