Ik en mijn verlies

Verlies komt in allerlei soorten en maten. ‘Het hoort bij het leven’ wordt gezegd – en dat is waar. Maar dat maakt het er niet makkelijker op. Rouwen is flinke arbeid. Het heeft impact op je gemoed, je lichaam, je relaties, je hele leven eigenlijk.

Elke mens is uniek en elke verlieservaring ook. Dat maakt de beleving van een verlies enorm persoonlijk. Zo onvergelijkbaar als een vingerafdruk, zoals Manu Keirse het noemt. Bovendien hebben we ook schroom om over moeilijke gevoelens te praten. De rouwende wil niemand belasten. De omgeving weet niet goed wat zeggen of durft niet. En zo groeit de stilte, de eenzaamheid. En daarmee de pijn.

Compassionate Brugge wil bruggen slaan, handvaten bieden, misverstanden uit de weg ruimen, het gesprek opnieuw op gang brengen. In deze rubriek vind je allerlei informatie en aanknopingspunten om rouwenden en hun omgeving op weg te helpen.

De campagnes

Poster en folder 10 tips voor troost

Binnenkort verschijnen in het stadsbeeld posters met '10 tips voor troost'. Deze tips kunnen jou ondersteunen om een gesprek aan te gaan met iemand die geconfronteerd werd met een verlies. De tips bestaan intussen ook in een handige folder. Download je poster of een bestel een exemplaar in poster- of foldervorm. Je krijgt jouw pakket binnen de 2 weken toegestuurd.

Troostkaartjes

De werkgroep Geborgen Zorgen ontwikkelde ook een pakketje met 3 troostkaartjes.
Op deze postkaartjes kun je een warme boodschap neerpennen en vervolgens bezorgen aan iemand die nood heeft aan jouw steunende woorden.

Op verhaal komen

Omwarming - samen afscheid nemen

Het Heidehuis startte 2022 met het project ‘Omwarming – samen afscheid nemen’. Je kan er terecht voor lotgenotencontact, herdenkingsmomenten of een deugddoende babbel tijdens de inloopmomenten. Bekijk hier hun programma

Rouw- en verliefscafé Brugge

Organiseert ontmoetingen waar rouw en verlies een plek krijgen.
Lees meer

Kopje Troost

Een open huis waar iedereen welkom is om even te rusten en te genieten bij een heerlijk kopje troost. Een initiatief van Familiezorg West-Vlaanderen vzw.

Kopje Troost
Biskajersplein 2
8000 Brugge
050 33 02 70
Open van maandag tot en met vrijdag van 13.30 tot 17.30 uur.
Kopje Troost is gesloten op zaterdag, zon- en feestdagen.
info@familiezorg-wvl.be

HuisvandeMens

Hier kan je terecht met vragen rond zingeving, rouw en verlies of rond het recht op zelfbeschikking en een waardig levenseinde. Wil je jouw verhaal kwijt? In een 'huisvandeMens' kan je kosteloos terecht. Ook kan je er terecht voor het verzorgen van een vrijzinnig humanistische afscheidsplechtigheid.

HuisvandeMens
Hauwerstraat 3c
8000  Brugge
050 33 59 75
brugge@deMens.nu
www.vrijzinnigwestvlaanderen.be

YOT

Zoek je een bijzondere plaats voor jouw afscheidsritueel of herinneringsmoment? De Brugse Magdalenakerk (bij het Astridpark) is zo’n plek: een inspirerende, gastvrije ruimte waar plaats is voor uiteenlopende levensvragen. Een plek die openheid en creativiteit uitstraalt met een frisse kijk op ons christelijk erfgoed.
Neem vrijblijvend contact op met Eline (0493 19 05 94) voor een afspraak. Bekijk ook op www.yot.be  het ‘klein herinneringsritueel voor thuis’.

YOT vzw
Stalijzerstraat 19
8000 Brugge
eline@yot.be

Decanaal secretariaat

Wil je jouw verhaal kwijt, heb je vragen rond levenseindebeslissingen en geloof of wil je informatie over een kerkelijke uitvaart?

Decanaal secretariaat
Sint-Salvatorskoorstraat 8
8000 Brugge


Elke woensdag tussen 11.00 en 12.00 uur of op afspraak via 050 33 68 41 of secretariaat@kerkinbrugge.be

Tele-Onthaal

Bij Tele-Onthaal kan je dag en nacht, 24/7 terecht voor een gesprek op het nummer 106. Er zijn ook vaste chatmomenten. www.tele-onthaal.be.

CAW

Je kan bij het CAW terecht met elke vraag, bezorgdheid of probleem. Dat is altijd en overal gratis.
Iemand verliezen is een ingrijpende gebeurtenis. Soms word je overmand door emoties en weet je met je gevoelens geen blijf. Het CAW kan je ondersteunen om hiermee om te gaan. Zij hebben ervaring om hulp te bieden bij het omgaan met en de verwerking van een schokkende gebeurtenis. Een verwerkingsproces is uniek en persoonlijk. Er bestaat niet “één rouwpad”, iedereen rouwt op zijn eigen manier. Soms focus je op herstel, soms is het verlies te aanwezig om met iets anders bezig te zijn.  Professionele hulpverleners luisteren naar je verhaal, horen hoe het nu met je gaat en geven informatie en duiding bij gevoelens en stress. Ze ondersteunen je en geven tips en begeleiding over hoe omgaan met verlies, stress of trauma.

050 66 30 01
onthaal.brugge@cawnoordwestvlaanderen.be
www.caw.be

Ondersteuning voor kinderen, jongeren en hun begeleiders

Hulplijnen

Overzicht van de chathulpverleningsmogelijkheden voor jongeren.

Lotgenotencontact

Missing You biedt lotgenotencontacten aan voor kinderen, jongeren en jongvolwassen (leeftijd vanaf 6 jaar tot 30 jaar). Ze doen dit door middel van maandelijkse praatgroepen, een jaarlijkse ontmoetingsdag en een jaarlijks rouwkamp. Tijdens deze momenten kunnen de deelnemers erkenning en steun vinden en hun ervaringen met elkaar uitwisselen. Er wordt gepraat of wat hen helpt en bij wie ze steun vinden of er wordt op een creatieve manier aan de slag gegaan. De praatgroepen zijn bovendien gratis en vrij toegankelijk, vooraf aanmelden is wel belangrijk. Lees meer.

Vorming

Er zijn heel wat organisaties die vorming op maat aanbieden voor scholen, (jeugd)verenigingen, sportclubs ... Zowel Missing You, als het netwerk palliatieve zorg ‘ het Heidehuis vzw’ en het huisvandeMens staan klaar om begeleiders informatie en handvaten aan te reiken om kinderen en jongeren bij te staan in verliessituaties.

Bekijk nuttige downloads

Werkmaterialen

Op heel wat plekken kun je ook terecht om werkmaterialen op maat te ontlenen, van de openbare bibliotheek tot de gespecialiseerde themabibliotheek van het huis van de Mens, de rouwkoffers van het Heidehuis of de educatieve diensten van verschillende mutualiteiten.  
Kortom: de kinderen staan er niet alleen voor, maar hun begeleiders evenmin! Zit je met vragen? Kan je tips gebruiken? Wil je graag een draaiboek of minibib uitwerken voor jullie school? Zoek je bruikbaar materiaal op maat van jouw situatie? Neem gerust contact op met deze organisaties om je te laten ondersteunen.

www.missingyou.be
www.heidehuis.be
www.vrijzinnigwestvlaanderen.be/diensten/gesprekken-levensvragen
www.cm.be/diensten-en-voordelen/advies-en-informatie/diensten/gezondheidsbib/brugge

Thema's

Zoek je steun of informatie rond een bepaalde soort verlieservaring? Of lotgenoten om je ervaringen mee te delen? Onderstaand een selectie van veelvoorkomende thema’s.
Staat jouw thema er niet bij? Dat maakt je ervaring niet minder belangrijk! Bekijk eens www.zelfhulp.be voor een actueel overzicht van de vele praatgroepen en organisaties.

Partnerverlies

Lotgenotencontact partnerverlies organiseert ontmoetingen voor mensen van wie de partner overleed. In deze groep kun je jouw verhaal delen, krijgt je gemis een plaats en vind je steun bij lotgenoten. Op de agenda kun je zien wanneer de ontmoetingen doorgaan. Een initiatief van Heidehuis vzw, PZE De Vlinder en Rouw- en verliescafé Vlaanderen vzw

Verlies van een kind

 • Ouders van Verongelukte Kinderen biedt praatgroepen, tips voor nabestaanden en hulpverleners, een tijdschrift en ondersteuning bij campagnes.
  Check zeker hun website: www.ovk.be

  Ouders Van Overleden Kinderen biedt praatgroepen of een één-op-één-gesprek, een tijdschrift, een jaarlijkse ontmoetingsdag en diverse activiteiten.
  www.ovok.be
   
 • Met lege handen zet zich in voor ouders die een kindje voor, tijdens of kort na de geboorte verloren. Ze bieden een praatgroep, een tijdschrift, informatie voor ouders, professionele en mensen uit de omgeving.
  www.metlegehanden.be
   
 • In Brugge wordt op de tweede zondag van december ook jaarlijks ‘wereldlichtjesdag’ gevierd, een herdenkingsmoment voor al wie een (klein)kind, broer of zus verloor. Deelname is gratis en staat open voor iedereen.
  Voor meer info kan je terecht bij een van de inrichtende partners, huisvandeMens (brugge@demens.nu of 050 33 59 75).
   
 • In samenwerking met de provincie werd in Tillegembos, nabij het streekhuis, een troost-en mijmerplek ingericht voor wie afscheid moest nemen van een kind. ‘Onvoltooid’ is een groene oase met bankjes, een historische muur, een eeuwenoude boom en een prachtige beeldengroep van Els Vermandere.

Zelfdoding

 •  www.werkgroepverder.be is een organisatie voor nabestaanden na zelfdoding. Je kan er chatten, verhalen delen, informatie vinden, … Ze organiseren ook ontmoetingsdagen, gespreksgroepen, vormingen, enz.

  Bekijk zeker ook de nuttige ‘Gids voor nabestaanden na zelfdoding’: https://www.zelfmoord1813.be/sites/default/files/GIDSWGV.pdf

 • www.zelfmoord1813.be is hét platform in Vlaanderen rond zelfdoding. Je kan bellen, chatten of op verkenning gaan op hun website. Ze bieden ondersteuning aan nabestaanden na een zelfdoding maar ook preventieve hulp aan mensen die worstelen met donkere gedachten. Twee vliegen in één klap dus, want wie rouwt kan heel diep zitten.
 • www.GavoorGeluk.be zet zich in voor preventie en ondersteuning bij depressie en zelfdoding. Het Fonds zet zich in om het taboe rond mentale problemen te doorbreken en steunt heel wat mooie projecten.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media