Kunst in Zeebrugge

De link met haven en zee maakt Zeebrugge een dankbare plaats voor zowel permanente als tijdelijke kunstprojecten

De Triënnale Brugge (Brugge) en Beaufort (Kust) zorgen om de drie jaar voor een injectie van kunst in Zeebrugge.

Met de getijdenbel  van Paul Casaer staat een nieuw kunstwerk in de steigers dat als artistiek welkom fungeert voor wie in Zeebrugge met de (vracht)wagen toekomt.

Triennale Brugge en Beaufort

Triënnale Brugge zorgt driejaarlijks voor hedendaagse kunst in Brugge en Zeebrugge. Zoals de vogelnesten van Villar Rojas.

De volgende editie staat gepland in 2024.

Beaufort brengt om de drie jaar kunst aan de kust, met zowel tijdelijke als permanente werken. In 2021 bracht Sammy Baloji kunst tot op het strand van Zeebrugge. De volgende editie start in het voorjaar van 2024.

Permanente kunst

‘De man die de boot zag in de lucht’  van Jean Bilquin is een monumentaal kunstwerk dat sinds  Beaufort 2006 op het strand staat en jaarlijks nog altijd heel wat liefhebbers naar Zeebrugge brengt.

Op het kruispunt van de Isabellalaan en de Kustlaan vind je ‘Evoluzione Silenziose terug, de monumentale sculptuur van Mario Molinari. Met een hoogte van 24 meter vormt het een helder baken voor wie Zeebrugge binnenrijdt.

Aan het station van Zeebrugge bad vind je ‘Polis’ van Renaat Ramon. Dit kunstwerk is een hommage aan Baron Auguste de Maere d’Aertrycke, als grondlegger van de Zeebrugse haven. Zeven opeenvolgende Z’en (zee, zeehaven, Zeebrugge) spelen met de schaal en lijken, zoals golven uit te deinen.

Zeebrugge telt ook enkele architecturale parels zoals de kenmerkende ‘Residentie Palace’ op de hoek van de Zeedijk. Het voormalige hotel ontsnapte kort na zijn opening in 1914 niet aan het oorlogsgeweld. Na de Tweede Wereldoorlog maakt het hotel plaats voor een appartementencomplex.

Een overzicht van kunst in Brugge en Zeebrugge vind je in de publicatie ‘Beeld van de Stad’