Uitleg over stedenbouwkundige informatie

Je kan bij de dienst omgevingsvergunningen terecht met je vragen over de voorschriften van een perceel of als je wil weten of je een omgevingsvergunning of melding nodig hebt.

Hoe vraag je het aan?

 1. Maak een afspraak.

  Geef bij het maken van je afspraak het adres van de bouwplaats of de kadastrale gegevens door.

 2. Kom langs op de afspraak.

  Neem foto's, plannen, schetsen of documentatie (vb. folder tuinhuis) mee.

 3. Een medewerker beantwoordt je vragen.

Vragen via mail

Sommige vragen kunnen we niet beantwoorden aan het loket. 
Voor de beoordeling van een mogelijke stedenbouwkundige overtreding, of een inschatting van de haalbaarheid van een ontwerpt dat afwijkt van de voorschriften is het aangewezen dat je de vraag via mail stelt. Op die manier kunnen we je een kwalitatief antwoord bezorgen.
Mail deze vragen naar omgevingsvergunning@brugge.be. Bezorg zoveel mogelijk informatie mee (plan, schets en foto's).

Waar kan je terecht?

Kies een locatie

Klik op een van de knoppen hieronder.

Veelgestelde vragen

Voor een perceel kunnen verschillende voorschriften gelden. Deze voorschriften kunnen gaan over het gebruik van het gebouw, materiaal, volume, afmetingen ...

Deze voorschriften worden vastgelegd in 

Niet alle informatie is al online beschikbaar.
Je kan alle informatie opvragen via omgevingsvergunning@brugge.be of maak een afspraak voor stedenbouwkundige informatie.

Voor een aantal werken is in Brugge altijd een vergunning nodig. Bekijk artikel 6 van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening

Staat wat je wil doen niet vermeld in de Brugse lijst, kijk dan op het Vlaamse omgevingsloket. Daar lees je of er voor de werken (ook wel handelingen genoemd) een omgevingsvergunning of melding nodig is. In sommige gevallen kan je werken uitvoeren zonder omgevingsvergunning of melding.

Niet helemaal zeker of je voor je werken een vergunning nodig hebt? Je kan deze informatie opvragen via omgevingsvergunning@brugge.be
of maak een afspraak.

Een inplantingsplan is een bovenaanzicht van het volledige eigendom. Het inplantingsplan toont waar de gebouwen, verhardingen, afsluitingen, en bomen en struiken staan. Op het plan staan ook de belangrijkste afmetingen van het perceel en elementen waaraan gewerkt wordt.

Een kadasterplan is een goede basis om een inplantingsplan te maken. 
Dat doe je zo: 

 • Ga naar de Online kadasterkaart.
 • Zoom in op het eigendom.
 • Kies in de blauwe iconenbalk rechts de printer.
 • Zorg ervoor de het perceel binnen het blauwe kader staat.
  Pas de schaal en de afdrukstand eventueel aan.
 • Als je nu 'Print' kies komt de kaart als pdf-document in de download-map van je browser terecht.

Het is mogelijk dat er al plannen bestaan van jouw pand. Je kan kopieën ervan gebruiken als basis om je dossier op te maken. Dat bespaart je heel wat opmeet- en tekenwerk.

Vraag bij de stad een scan of kopie van de vergunde plannen en het statistisch formulier op of kom de plannen inkijken. Wees zo volledig mogelijk in je vraag. Onze diensten kunnen doorgaans zoeken op adres, en de naam van de aanvrager van de vergunning. Dat laatste komt vooral van pas als de gezochte vergunning sloeg op een eerste bebouwing van het perceel omdat een eigendom op dat moment nog geen huisnummer heeft.

Knip en plak
Oude vergunningsplannen zijn meestal grote documenten waarin alle grondplannen, gevels, en snedes samen op één plan staan. Voor de aanvraag moet je die (digitaal) knippen en plakken zodat elk plan op een apart blad, of in een apart document terecht komt. De schaal moet daarbij behouden blijven.
Via de zoektermen "pdf bijsnijden" vind je online-toepassingen die je hiervoor kan gebruiken.

Als de medewerking van een architect niet verplicht is mag je de plannen zelf tekenen.
Doe je dit liever niet zelf, dan kan je gebruik maken van de diensten van een technisch tekenaar, bouwkundig tekenaar, of interieurarchitect.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten